Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Artskyddsutredningen: Vi vill värna äganderätten

Publicerad: 11 juni 2021, 08:19

Vävflugedagsvärmare, Hemaris tityus, är en rödlistad fjäril. Nu finns ett nytt förslag för att skydda hotade arter.

Foto: TT

Artskyddsutredningens förslag både välkomnas och kritiseras.


Regeringens utredning för att se över artskyddsförordningen med fridlysningsreglerna samt att förbättra förutsättningarna för arbetet med att förebygga, upptäcka och lagföra artskyddsrelaterad brottslighet får både ris och ros efter att den presenterades i går. 

WWF Sverige välkomnar många förslag i artskyddsutredningen, exempelvis tydligare regler kring vad som ska skyddas och kompensation för markägare, skärpningar av artskyddsbrott och förbud mot privata samlingar av fågelägg. Samtidigt vänder sig både LRF och Skogsindustrierna mot innehållet.

”Vi hade förväntat oss att artskyddsutredningen skulle sätta ned foten och förtydliga att det är staten som ska bära kostnaden och ansvaret för skydd av arter i Sverige, inte den enskilda markägaren. Vi har en absurd situation med onödiga rättegångskostnader som tydligen ska få fortgå och det är en stor besvikelse”, säger Palle Borgström, förbundsordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, i en kommentar.

Regeringens särskilda utredare i frågan, Lars Tysklind, säger i en kommentar till utredningen att utgångspunkten har varit att värna äganderätten genom att stärka rättssäkerheten och öka förutsägbarheten genom ett tydligt regelverk.

”Utredningen föreslår olika former av ersättning. Till exempel ska biotopskyddsområde kunna inrättas på en ny grund, nämligen skydd av arter.  Under vissa förutsättningar ska ersättning också aktualiseras vid nekad dispens från fridlysningsreglerna”, skriver Lars Tysklind i en kommentar.

Läs del 1 i utredningen

Läs del 2 i utredningen

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.