Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Därför vill alliansen hindra regeringen från att stoppa ålfisket

Publicerad: 8 december 2017, 08:40

Foto: WWF

Alliansen, med stöd av SD, har blockerat regeringens förslag om att stödja EU-kommissionens förslag om ett totalförbud mot ålfiske.


På måndag väntas EU:s medlemsländer rösta om ålfiskestopp för vuxna ålar. Men Sverige kommer med största sannolikhet att rösta nej till förslaget efter att alliansen, med stöd av SD, blockerat den svenska regeringens linje att stödja ett ålfiskeförbud inom EU. Aktuell Hållbarhet ringde upp Maria Malmer Stenergard, miljö- och jordbrukspolitisk talesperson för Moderaterna, för att höra varför alliansen säger nej till förbudet.
– Det här är en väldigt komplicerad fråga. Det är en otroligt alarmerande situation för den europeiska ålen men vi anser att kommissionens förslag landar fel igen. Förvisso säger man denna gång att det ska omfatta fler delar av Europa, förra gången handlade det bara om Östersjön, men istället sätter man en gräns där man säger att förbudet bara ska omfatta de ålar som är över 12 centimeter. Det innebär att man kan fortsätta tråla ganska omfattande efter glasål i Biscayabukten där det är ett stort problem. Att man ska ge sig på vårt småskaliga, kustnära fiske som bedöms som hållbart, samtidigt som man får tråla upp glasålyngel i stor mängd i Sydeuropa kan vi inte ställa oss bakom.

Bör inte Sverige ta ansvar för sitt ålfiske, oavsett hur det fungerar i Sydeuropa?
– I Sverige finns ett fåtal ålfiskare kvar och de gör väldigt mycket för att ålen ska få finnas kvar. De har stor kunskap som går generationer tillbaka. De sätter ut nya yngel och hjälper till vid vandringen i våra vattendrag. På så vis bidrar de till att hjälpa ålen att återhämta sig. Om vi förbjuder fisket så försvinner deras kunskap och deras omsorg om ålen och det tror vi inte på.

Men trots kunniga ålfiskare så fortsätter ålen att minska. Är det ett rimligt skäl att tillåta fortsatt ålfiske?
–Det finns forskning som tyder på en liten liten återhämtning under de sista året och forskningen går ju mycket isär, man är inte helt överens. Till exempel har SLU en del specialister på ål och de har skrivit mycket om ålen, saker som inte alltid stämmer överens med den inställning som till exempel WWF har. Det här är inte ett lätt område och vi menar att man måste hålla två saker i huvudet samtidigt. Vi måste ha en otroligt restriktiv inställning till ålfisket men tyvärr är Sverige det enda land som tagit direktivet om ålfiske på allvar, skaffat sig en ålförvaltningsplan och sett till att den efterlevs. Om fler länder hade tagit ett större ansvar så hade vi inte stått där vi gör idag. Vi tycker att det är orimligt att det alltid är Sverige som tar fullt ansvar när de verkliga problemen finns på annat håll. Om vi lägger oss platta i förhandlingarna har vi inte heller kvar någonting att förhandla om för att utöva påtryckning på dem som fiskar mycket glasål.

Sverige är den tredje största ålfiskarnationen inom EU. Bör vi inte ta direktivet om ålfiske på allvar?
– Jo men det finns ju ett omfattande svartfiske på glasål som betingar ett enormt värde i till exempel Asien. Även om det olagliga fisket kanske inte påverkas av ett formellt förbud så måste man sätta in politiska åtgärder och andra medel där de gör nytta. Om man inför ett ålfiskeförbud mot det mycket restriktiva fiske vi har i Sverige kan man som politiker slå sig för bröstet och tycka att man är jättebra trots att man i realiteten inte gjort så mycket för ålen. Vi måste våga se den komplexa verkligheten som den är och använda vår politiska makt för att åstadkomma verklig förändring.

Hur tycker Alliansen att man ska göra istället?
– Vi tycker att man ska driva på inom EU för ett mer omfattande ålfiskeförbud som omfattar all ål, även yngel och glasål och framförallt måste man bli mycket bättre på att följa upp de ålförvaltningsplaner som finns och se till att de efterlevs.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.