tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Ersättningsmarker ska ge mer skyddad skog

Publicerad: 8 juli 2022, 09:24

Naturvårdsverket ska skapa förutsättningar för ersättningsmarker från Sveaskog. Foto: Getty Images/wmaster890

Mark från Sveaskog ska erbjudas till skogsägare som inte längre kan bruka värdefulla bestånd.

Ämnen i artikeln:

Skog

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Så kallad ersättningsmark ska kunna erbjudas till markägare när värdefull skog skyddas och inte längre kan brukas av ägaren. Det är regeringens ambition när Naturvårdsverket nu får i uppdrag att skapa förutsättningar för ökat skydd av värdefull skog genom att använda ersättningsmarker från Sveaskog.

Programmet omfattar 25 000 hektar icke skyddsvärd produktiv skog och riktar sig helt till enskilda markägare av skog, samt skogsfastigheter som ägs och förvaltas gemensamt inom så kallade allmänningsskogar och häradsallmänningar. Beslutet skapar också förutsättningar för formellt skydd av värdefulla skogar ovan och i nära anslutning till gränsen för fjällnära skog, genom en utökning av Sveaskogs markförsäljningsprogram med totalt upp till 60 000 hektar icke skyddsvärd produktiv skogsmark som ska kunna användas som ersättningsmark till enskilda markägare, allmänningsskogar och häradsallmänningar.

Beslutet följer av regeringens proposition Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och ökade incitament för naturvården i skogen med frivillighet som grund, som var en del av Januariavtalet och togs fram tillsammans Centerpartiet och Miljöpartiet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev