onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

EU-kommissionen presenterar nytt naturpaket

Publicerad: 17 november 2021, 10:33

EU:s kommissionär för EU:s gröna giv, Frans Timmermans, anländer till onsdagens presentation av ett nytt naturpaket. Foto: Olivier Matthys/ TT

En skarp lag kring avskogning och en strategi för markanvändning väntas läggas fram på onsdagen av EU-kommissionen.


JR


På onsdagen runt klockan 13:00 väntas EU-kommissionen presentera sitt så kallade naturpaket, som delvis innehåller ett skarpt lagförslag som syftar till att bromsa avskogningen i världen. Paketet innehåller också en strategi för markanvändning som bland annat ger rekommendationer kring markrestaurering, bedömning av marksatus samt åtgärder mot markförstörelse. 

Miljöpartiets EU-parlamentariker uppger att särskilt den kommande lagstiftningen kring avskogning kan bli ett kraftfullt verktyg för att stoppa global avskogning. 

”Global avskogning är ett av de största hoten både mot den biologiska mångfalden och våra chanser att hejda klimatkrisen. På FN:s klimattoppmöte i Glasgow skrev över hundra länder på en överenskommelse om att stoppa avskogningen till 2030, men avtalet kritiserades av forskare och experter för att bygga på vaga formuleringar och sakna konkreta åtgärder. För att stoppa global avskogning krävs kraftfulla verktyg och stark lagstiftning. EU-kommissionens förslag i dag har chansen att vara just ett sådant”, skriver de i en presskommentar. 

Strategin för markanvändning kan mest ses som en önskelista från EU-kommissionen. En skarp lagstiftning är dock planerad till år 2023. Samtidigt väntas strategin peka på att kommissionen lägger fram bindande mål för att stoppa dränering av våtmarker och organisk jord samt för att återställa torvmarker inom ramen för Nature Restoration Law, som är att vänta i mitten av december.

Nyhetstjänsten Euractiv skrev i går om ett läckt dokument kring den nya lagen om avskogning.

Läs om det läckta dokumentet i Euractiv

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev