Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Forskare lyfter fram förslag mot avskogning

Publicerad: 29 mars 2021, 09:22

Essity och Tetrapak bland de företag som får högst betyg av CDP för sitt arbete mot avskogning.

Foto: richcarey/ Getty

Fler företag försöker stävja avskogning och transparensen ökar, men ändå går arbetet för långsamt. Nu lyfter två forskare fram två förslag för hur EU kan minska avskogningen.


Förra veckan kom CDP med en ny rapport där endast 1 procent av mer än 550 granskade företag får högt betyg för sitt arbete mot avskogning, däribland Essity och Tetrapak. En stor majoritet av alla företag gjorde någon åtgärd för att stävja avskogning och en fjärdedel ökar transparensen på sina skogsavtryck.

Nu lyfter två forskare vid Chalmers fram hur EU kan minska tropisk avskogning. De har studerat mer än 1 100 förslag och kokat ner dem till 86 unika åtgärdsförslag. Endast två anses som praktiskt och politiskt genomförbara.

Det ena är att låta varuimportörer bli ansvariga för all avskogning som deras produkter orsakar. Systemet måste utformas noggrant och innehålla möjlighet till ansvarsutkrävande i form av sanktioner, menar forskarna. EU bör också ge någon form av stöd för att ställa om till hållbara produktionsmetoder, exempelvis för att undvika att någon annan köper varorna i stället och ändå bidrar till avskogning.

I det andra förslaget får företag, civilsamhälle och politiker tillsammans besluta om fredade zoner eller varor där ingen avskogning tillåts. Denna metod får en stor acceptans eftersom alla inblandade parter bidrar till att hitta lösningar, enligt forskarna.

”De här frågorna är särskilt viktiga nu, eftersom EU planerar att presentera lagförslag i år för att minska avskogningen som orsakas av europeiska konsumenter. Frågan har diskuterats i EU seadn 2008, men det är först nu som det verkligen händer nåt”, säger forskaren Simon Bager i en kommentar.

Läs CDP:s rapport

Läs rapporten från Chalmers 

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.