lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Forskare: Människan måste helt omvärdera sin relation till naturen

Publicerad: 1 juni 2022, 09:37

Miljöforskaren Matteo Giusti som varit med och skrivit FN-rapporten ”Unlocking a better future” menar att människan måste sluta kolonisera naturen.

Om människan inte börjar leva i samklang med naturen så kommer det inte finnas någon framtid för mänskligheten på jorden. Det menar forskaren Matteo Giusti.

Ämnen i artikeln:

Fn

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Mer empati för djur och natur, lärdomar från urfolkens sätt att leva med naturen och mer naturutbildning till barn. Det är några av de saker som krävs enligt FN-rapporten ”Unlocking a Better Future” som lanserats till Stockholm +50-mötet.

Matteo Giusti vid Högskolan i Gävle är en av författarna till rapporten. Han menar att människan måste göra upp med sin syn på naturen på samma sätt som när slaveriet avskaffades.

– I stället för att agera som kolonisatörer och tro att vi kan kontrollera naturen på det sätt som passar oss och eliminera allt som står i vägen, så måste vi inse att när allt liv frodas så kommer också mänskligheten att frodas. I dag agerar människor som om vi vore gudar, men det är vi inte. Västvärlden har bara förstört den natur som framtida generationer är beroende av, säger Matteo Giusti, till Aktuell Hållbarhet.

Det har nu gått så långt med människans egocentricitet att vi ens har svårt att föreställa oss ett annorlunda förhållningssätt, menar han. I stället för att leva närmare naturen glider vi bara allt längre ifrån den som om vi trodde att vi kan stänga in oss i en egen bubbla som är frånskild naturen.

Enligt undersökningar har barn bättre koll på märkeskläder än växter och djur, och större empati för de fem stora däggdjuren i Afrika än för de växter och djur som omger dem i deras vardag.

– Vi måste förstå att vi ingår i livets nät annars finns det ingen framtid för mänskligheten. Vi måste lära oss av urfolken som ser sig som en del av naturen och sköter skog och mark för att stötta allt liv, säger Matteo Giusti.

Läs FN-rapporten 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev