Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Framsteg för att rena PFAS i naturen

Publicerad: 7 april 2022, 09:22

Brandskum har pekats ut som en källa till PFAS i naturen.

Foto: Getty Images

Ett storskaligt fältförsök inleds nu för att rena PFAS i vatten. Satsningen beskrivs som ett framsteg i arbetet med att rena PFAS.


Ämnen i artikeln:

Kemiska riskkällor

I arbetet med att hitta en lösning på problematiken med PFAS-föroreningar i mark och vatten inleds nu storskaliga fältförsök för rening av PFAS-förorenat vatten i Tullinge, söder om Stockholm. Det nya fältförsöket ingår i ett samarbetsprojekt kallat ”Testbed PFAS” mellan Rise, Försvarsmakten, Försvarets materielverk och Fortifikationsverket, med syftet att lösa problematiken med PFAS-föroreningar i mark och vatten. 

Hittills har forskningen kring reningstekniker varit inriktad på tester och utvärdering på Rise laboratorium i Borås. Testerna har identifierat ett flertal fungerande tekniker för att rena jord och vatten, ibland i kombination med varandra. Det är tre av dessa reningstekniker som nu testas i verklig skala under fältförsöken i Tullinge.

”Det är så glädjande att vi nu kan starta försöken i större skala genom att testa flera reningsmetoder i Tullinge. Det ligger flera års hårt arbete bakom det här och det är ett stort framsteg för projektet”, säger projektledaren Tove Mallin på Rise, i en kommentar.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Kemiska riskkällor

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.