Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

God miljö är ny mänsklig rättighet

Publicerad: 11 augusti 2022, 09:13

God miljö är nu en mänsklig rättighet.

Foto: Getty Images/Paul Hartley

FN:s generalförsamling har under sommaren beslutat att göra en god miljö till en mänsklig rättighet.


Ämnen i artikeln:

Fn

Till följd av klimatförändringarna och förlust av naturvärden beslutade FN:s generalförsamling nyligen att en god miljö nu ska ses som en mänsklig rättighet. Även om beslutet inte innebär några rättsliga förbindelser beskriver FN:s miljöprogram Unep beslutet som historiskt och ett viktig steg för att bromsa förlusten av naturvärden. Resolutionen säger samtidigt att alla människor på jorden har rätt till en god miljö.

Bland annat uppger Unep att resolutionen kan bli effektfull och få länder att inskriva rätten till en god miljö i nationella konstitutioner och regionala fördrag, och uppmuntra stater att implementera dessa lagar. Dessutom menar Unep att beslutet kan ge ny kraft för miljörörelsen att arbeta för en god miljö.

”De här resolutionen sänder ett budskap att ingen kan ta naturen, ren luft och vatten eller ett stabilt klimat ifrån oss – åtminstone inte utan kamp”, säger Inger Andersen, verkställande direktör för FN:s miljöprogram, i en kommentar.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Fn

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.