Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Högre stödnivå för skredsäkring längs Göta älv

Publicerad: 20 november 2020, 10:48

Lökeberg utanför Kungälv drabbades för två år sedan av ett skred och är nu en av de platser där skredsäkring kan var aktuell.

Foto: Adam Ihse TT

Nu är det klart. Regeringen har beslutat att ta kostnaden för skredsäkring vid Göta älv. Nivån på det bidrag som kommunerna kan söka höjs därmed från 70 procent till 100 procent.


Klimatförändringarna kan innebära stora problem i området kring Göta älv. Riskerna för ras och skred i området är stora redan i dagens klimat och de bedöms öka. Det kan få stora konsekvenser bland annat för bebyggelse och verksamheter längs älven men även för vattenmiljön och därmed för Göteborgs dricksvattenförsörjning. 

Mot den bakgrunden har regeringen beslutat att bidrag kan ges för hela eller delar av kostnaderna för åtgärder för att förebygga risken för ras och skred. Nivån på det bidrag som kommunerna kan söka höjs därmed från 70 procent till 100 procent.  

”Det här har varit ett hinder för mindre kommuner med begränsade resurser. Att nu staten kan finansiera hela kostnaden är ett glädjande besked. Det innebär att vi kan sätta i gång och åtgärda de viktigaste områdena först, så snart som möjligt, säger Per Bolin, chef för Delegationen för Göta älv på Statens geotekniska institut, SGI, i en kommentar.  

Regeringen anser att huvudprincipen är att kostnaderna för skydd av egendom ligger på egendomens ägare. Bidraget för ras- och skredsäkring längs Göta älv är ett undantag från den huvudprincipen eftersom det gäller ett stort område som omfattar flera kommuner och län. Det handlar också om att skydda områden som är av nationellt intresse och om att det rör sig om åtgärder som vida överstiger kommunernas betalningsförmåga inom en rimlig tidsperiod. 

Regeringen har tidigare föreslagit en förstärkning av anslaget för skredsäkring längs Göta älv med 100 miljoner för år 2021. Anslaget beräknas även öka med 100 miljoner kronor år 2022.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.