Natur
Kommentar: Hur stort är egentligen 100 000 hektar?
Publicerad: 10 februari 2023, 12:44
Nyligen blev det klart att 108 områden på sammanlagt cirka 100 000 hektar ska skyddas för framtiden. Foto: Sveaskog & Cornelia Jonsson
En av veckans toppnyheter bjöd Naturvårdsverket och Sveaskog på när de meddelade att 100 000 hektar unika fjällskogar ska skyddas för framtida generationer. Samtidigt gjorde de två statliga aktörerna helt rätt i att presentera inte mindre än fyra storleksjämförelser, detta för att ingen skulle missa hur stora de här områdena faktiskt är, det skriver Aktuell Hållbarhets Anders Hellberg.
I veckan blev dealen klar. Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket, var snabbt ute på Twitter med beskedet:
”En milstolpe i arbetet med att ordna långsiktigt skydd för de unika fjällnaturskogarna. Naturvårdsverket och Sveaskog har i dag presenterat en överenskommelse om skydd av 108 områden på ca 100 000 hektar.”
Erik Brandsma, vd på Sveaskog, lät också nöjd:
”Tack själv Björn. Ser fram emot vidare samarbete”, skrev han i tråden som följde.
Beskedet hyllades också på de flesta håll – för 100 000 hektar, det är ändå en rejäl yta.
Eller är det det?
För hur stort är egentligen 100 000 hektar?
Från Naturvårdsverkets och Sveaskogs sida har man förstås koll på detta. Och de två statliga aktörerna ska den här gången därför ha en extra eloge för att de kom med inte mindre än fyra jämförelser, detta så att också alla vi andra kan förstå hur mycket skog som nu faktiskt kommer att skyddas för framtiden. Så här lät det:
1. ”Den aktuella arealen är cirka 100 000 hektar, dvs 1 000 km².”
2. ”Tyresta nationalpark är cirka 20 km², vilket innebär att överenskommelse omfattar ett område som sammanlagt är cirka 50 gånger större än Tyresta nationalpark.”
3. ”En annan jämförelse är att ytan är ungefär dubbelt så stor som Sveriges största skogliga nationalpark Muddus, som omfattar 493 km².”
4. ”Hela Öland mäter cirka 1 340 km².”
Ja, egentligen är det väl bara fotbollsplansjämförelsen som saknas här.
Den som vill ha ännu fler jämförelser att utgå från kan med fördel använda sig av Naturvårdsverkets kartverktyg Skyddad natur, där information finns om alla nationalparker, naturreservat och övriga skyddade områden i Sverige.
Läs tidigare kommentarer av Anders Hellberg:
· Dags för Pourmokhtari att bekänna färg om SD-samarbete
· Det Göran Persson sa 1996 gäller fortfarande
· Vilka av er där ute är bäst på samarbete?
· Snart dags för en av politikens värsta förolämpningar
· Här är de bästa miljö- och klimattwittrarna just nu
· Tuffa förhandlingar väntar om miljö- och klimatpolitiken