Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Kommissionens utkast: Stoppa kalavverkningar

Publicerad: 21 juni 2021, 10:14

I ett läckt dokument från EU-kommissionen ska kalavverkning bara få användas om det görs av miljöhänsyn.

Foto: ollo

Tillåt bara kalavverkning om det krävs av miljöskäl. Skydda all gammal skog. Det är några av förslagen i ett läckt utkast till den nya skogsstrategin från EU-kommissionen.


Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenSkog

I ett läckt utkast från EU-kommissionen över EU:s nya skogsstrategi efter 2020 finns flera radikala förslag för att värna den biologiska mångfalden som går på tvärs med rådande svensk skogspolitik. Bland annat ska kalavverkning undvikas om det inte görs av miljöhänsyn för att förbättra ekosystemets ekologiska status. Det ska undvikas att flytta på stubbar och ris – som helst ska lämnas kvar.

I utkastet står också att Europas alla gamla skogar ska skyddas och den skog som aldrig kalavverkats ska heller inte göra det i framtiden. Därför behöver skogarna omedelbart kartläggas för att skydda dessa skogar som har mycket höga och unika naturvärden.

Generellt ska skogsbruket utgå från ekosystemet och den biologiska mångfalden ska skyddas och återställas. För att åstadkomma detta ska en rad vägledande dokument utarbetas. De träbaserade produkter som tillverkas ska ha längre livslängd för en mer hållbar skoglig bioekonomi. Det finns även förslag om återbeskogning genom plantering av minst tre miljarder träd innan 2030 och en åtgärdsplan för kolavskiljningscertifikat för kol som binds i skogen.

Det läckta dokumentet lyfter också fram skogen som en plats för turism och rekreation.

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenSkog

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.