Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Kritik mot regeringens miljöpolitik i Alliansens skuggbudget

Publicerad: 10 november 2014, 11:07

Alliansens skuggbudget innehåller pengar till supermiljöbilar, utbyggnad av laddstolpar och ett ställningstagande mot ett klimatpolitiskt ramverk.


Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 10 november.

Idag presenterade de fyra allianspartierna M, FP, KD och C sin skuggbudget. På miljösidan är många av förslagen kända sedan tidigare. Det handlar bland annat om att partierna vill se sänkt skatt för egenproducerad förnybar el, att ett statligt stöd till utbyggnad av laddstolpar för elbilar införs, att andelen skyddade marina områden ökas och att en skatt på miljö- och hälsofarliga kemikalier bör införas under mandatperioden.

Det är svårt att jämföra alliansens och regeringens satsningar på miljö-, klimat- och energiområdet. Alliansen väljer att presentera sina reformer inom de områdena under rubriken ”Bättre miljö – mindre utsläpp”. Här läggs 480 miljoner kronor nästa år, 400 miljoner 2016 och 190 miljoner 2017 respektive 2018.

I sin motion riktar allianspartierna en hel del kritik mot regeringens klimat- och energipolitik. Bland annat framförs att det ”är anmärkningsvärt att regeringen inte avsätter tillräckliga medel eller förlänger satsningen på supermiljöbilspremien”. Här vill allianspartierna att supermiljöbilspremien förlängs och förstärks i avvaktan på att ett bonus malus-system träder ikraft. Under 2015 och 2016 vill de lägga 115 miljoner kronor årligen medan regeringen i budgeten lägger 100 miljoner kronor per år under samma period.

Kritik riktas även mot att regeringen vill införa ett klimatpolitiskt ramverk, något som allianspartierna anser kan ge negativa effekter för både miljön och klimatet och för statskassan.

När det kommer till energifrågan, där regeringen aviserat att det ska bjudas in till blocköverskridande samtal och inrättandet av en energikommission, skriver allianspartierna att ”alliansens energiöverenskommelse ligger fast”. De säger också ”nej till regeringens höjning av skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer”.

I övrigt: På byggområdet vill alliansen att kommunerna ska bidra till sänkta byggkostnader genom att minska kravet på parkeringsplatser. Alliansen vill även skapa en ny myndighet för viltförvaltning och jaktfrågor, och höja fordonsskatten genom att höja koldioxidbeloppet. När det gäller Vattenfall välkomnar allianspartierna att bolaget går vidare med försäljning av Vattenfalls utomnordiska verksamheter.

Hela budgeten kan läsas här.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.