måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Lagförslag om avskogning välkomnas - men risk för kryphål

Publicerad: 18 november 2021, 10:10

Pär Holmgren, EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flera positiva röster kring EU-kommissionens lagförlag om avskogning. Samtidigt varnas för kryphål.

Ämnen i artikeln:

EuEu-kommissionenSkogSkogsbruk

JR


EU-kommissionens lagförslag som ska stoppa import av varor och livsmedel som leder till avskogning och som presenterades i går har fått ett brett positivt mottagande. EU-kommissionen har sedan tidigare vetat att förslaget haft ett starkt stöd då 1,2 miljoner namnunderskrifter förra året samlades in med krav på ett stopp för förstörelsen av världens skogar och ekosystem. 

Samtidigt som många positiva röster höjts kring förslaget lyfts också risker för kryphål i förslaget. En av de som vill se en skärpning av lagförslaget är den svenska EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP).

”Det är bra att EU-kommissionen nu tar ett stort steg framåt i kampen mot avskogningen, och som vi länge insisterat på, bortom initiativ om märkningar som lägger allt ansvar på konsumenter. Men lagförslaget behöver vässas ytterligare för att omfatta fler aktörer och varor”, säger han i en kommentar. 

Också WWF är i grunden positiva, men ser ett antal kryphål i det liggande förslaget. 

”Lagförslaget innehåller flera starka delar, som krav på att alla produkter som kommer in på EU:s marknad inte skall vara kopplade till avskogning och skogsförstörelse”, skriver WWF i en kommentar men fortsätter: 

”Negativt dock är att det innehåller flera kryphål som hindrar EU:s stora möjlighet att hålla avskogningen borta från marknaden. Exempel på detta är att andra naturliga ekosystem och flera viktiga produkter inte inkluderas i lagen, samt att mänskliga rättigheter inte kommer in tydligare för att stärka rättigheter för urfolk och lokalsamhällen.”

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev