Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Lars Thunberg: ”Jag vill utmana mina vänner inom Alliansen”

Publicerad: 27 mars 2012, 04:51

Kommunalrådet i Helsingborgs stad och ordföranden i Sveriges Ekokommuner, Lars Thunberg, tipsar om sin favoritbok.


Ämnen i artikeln:

Anders WijkmanJohan Rockström

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Foto: Simon Thunberg

Namn: Lars Thunberg
Ålder: 51 år
Arbetar som: Kommunalråd (KD) i Helsingborgs stad. Ordförande i Sveriges Ekokommuner och ledamot i regeringens Delegation för Hållbara Städer.

Favoritbok: Den Stora Förnekelsen, av Anders Wijkman & Johan Rockström

Antal sidor: 227
Förlag: Medströms Bokförlag

Varför den bör läsas: Wijkman och Rockström kopplar, som jag aldrig sett tidigare i någon bok, ett helhetsgrepp över politik och vetenskap och med en skärpa och ett allvar som inte lämnar någon oberörd. Kombinationen av de båda auktoriteterna är svårslagen. Anders Wijkmans gedigna erfarenhet från bland annat klimat- och miljöpolitik på både nationell och hög internationell nivå och Johan Rockströms omvittnade kunnande som vetenskapsman och en av de främsta klimatforskarna.

Metodiskt ger de först läsaren en kritisk exposé över ett svenskt politiskt landskap med brist på visioner för en hållbar värld. De målar sedan upp förutsättningarna för vår framtid med planetens gränsvillkor och hur allvarligt läget är för försörjningen av såväl energi som naturresurser. Men de lämnar oss inte i ett tillstånd av hopplöshet utan ger en rad exempel på att det finns anledning att inte ge upp. Med en imponerande helhetssyn och stringens visar Wijkman och Rockström hur ekonomisk politik måste kopplas samman med globala utmaningar inom miljö, klimat och fattigdomsbekämpning. En hel del går redan i rätt riktning men det krävs en starkt ökad medvetenhet och hårt arbete i många beslutsfattande läger för att vi ska kunna vända trenden och på allvar kunna se framtiden an med tillförsikt.

Bästa citatet: ”Kristdemokraterna står tveklöst för en annan syn på den ekonomiska utvecklingen än till exempel Moderaterna och Socialdemokraterna. Den materiella konsumtionen är inte allt, och partiet framhåller ofta betydelsen av icke-materiella värden i livet.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Jag vill utmana mina vänner inom Alliansen, både i regeringen och i Helsingborgs stad, att läsa boken och ta konsekvenserna av den nya kunskapen. Därefter ska vi forma en politik för ett hållbart samhälle och en hållbar värld.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.