Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

LRF: Sveriges beräkning av naturskydd är för sträng

Publicerad: 25 maj 2020, 09:51

Foto: Anlu/ Mostphotos

Svenska myndigheters sätt att beräkna skyddad natur är strängare än andra länder i Europa, hävdar LRF. Naturskyddsföreningen tycker att LRF:s påstående är missvisande.


Ämnen i artikeln:

Skyddad natur

Svenska myndigheters sätt att beräkna skyddad natur skiljer sig stort från de metoder som används i de flesta andra länder i Europa. Det hävdar Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som tagit fram en ny rapport som jämför olika sätt att räkna och inkludera eller exkludera olika nivåer av naturskydd. 

Slutsatsen i rapporten är att Sveriges sätt att beräkna naturskydd är strängare än i något annat EU-land. I Sverige inkluderar exempelvis Naturvårdsverket bara formellt skyddad natur, det vill säga naturreservat, nationalparker, Natura 2000-områden och biotopskyddsområden, som skyddad natur. Andelen skyddad natur uppgår med det sättet att räkna till 14,5 procent. Om Sverige istället skulle räkna som många andra länder i Europa räknar skulle andelen skyddad natur i Sverige enligt LRF kunna vara så mycket som 58 procent. 

LRF skriver att svenska myndigheter skapar en snedvriden bild av hur mycket skyddad natur vi har i Sverige och att detta riskerar att påverka politiska beslut på felaktiga grunder. 

Svenska Naturskyddsföreningen tycker att LRF:s rapport är missvisande. 

– Det viktiga här är att titta på det som naturskyddet faktiskt ska skydda. Det handlar inte bara om siffror utan om huruvida skyddet uppfyller sitt syfte, det vill säga att bevara biologisk mångfald. Ser man på de siffror som LRF presenterar i sitt pressmeddelande konstaterar vi att dessa inte fyller detta syfte. I Sverige är det, till exempel, avgörande att skyddet av produktiv skog ökar om man ska bevara skogens biologiska mångfald, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl till Aktuell Hållbarhet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Skyddad natur

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.