Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Miljöorganisationer till riksdagsledamöterna: Rösta ja till EU:s lagförslag om naturrestaurering

Publicerad: 16 augusti 2022, 10:07

Gustaf Lind, WWF och Karin Lexén, Naturskyddsföreningen, riktar en uppmaning till ledamöterna i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Foto: Pressbild / Fredrik Sandberg, TT / Pressbild

Världsnaturfonden och Svenska Naturskyddsföreningen är oroade för att den svenska riksdagsmajoriteten ska sätta käppar i hjulet för EU-kommissionens försök att vända naturkrisen i Europa.


EU:s strategi för biologisk mångfald ska nu omsättas i ny EU-lagstiftning med bindande mål för att restaurera naturen. Syftet är att vända det eskalerande försvinnandet av naturliga ekosystem och arter, vilka bär upp allt liv och även bland annat skapar motståndskraft mot klimatförändringarna. Världsnaturfonden WWF och Naturskyddsföreningen är oroade över att riksdagsmajoriteten ska fälla förslaget i Sveriges riksdag. Nu uppmanar de tillsammans alla ledamöter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott att rösta ja till EU:s lagstiftning om naturrestaurering.

”Att bara skydda natur är inte tillräckligt för att stoppa naturkrisen. För att vända trenden för biologisk mångfald är det helt avgörande att börja återskapa natur. Det är också en nyckel för att trygga långsiktig livsmedelsproduktion, klimatanpassa våra samhällen, förbättra folkhälsan och säkra många andra viktiga ekosystemtjänster som vi är beroende av. Restaurering leder dessutom till betydligt högre inkomster än kostnader, eftersom det skapar jobb och tillväxt”, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, i en kommentar. 

Det som utskottet konkret ska rösta om på torsdag gäller huruvida EU ska kunna besluta om lagstiftningen eller om det ska vara en nationell fråga. Organisationerna är oroade för att vissa partier ska motsätta sig att EU får besluta om de delar som rör skogen. 

”Vi uppmanar riksdagspartierna att rösta ja till att restaureringslagen beslutas i EU. Många av hoten mot den biologiska mångfalden är gränsöverskridande, vi har en gemensam miljöpolitik och en nuvarande lagstiftning som även gäller för skogsmark”, säger Gustaf Lind generalsekreterare på WWF, i en kommentar.

Läs organisationernas öppna brev

Läs mer om riksdagen och biologisk mångfald

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.