Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Miljörörelsen totalsågar det svenska skogsbruket

Publicerad: 18 februari 2020, 09:28

Herman Sundqvist, skogsstyrelsens generaldirektör, under en tidigare pressträff i en skog angripen av granbarkborre.

Foto: Jessica Gow/TT

70 miljöorganisationer och 30 forskare från 25 länder kritiserar i dag regeringens skogspolitik och det svenska skogsbruket. Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist tycker att kritiken mot hans organisation är missriktad.


Sverige lever inte upp till nationella och internationella miljömål för skogen. Det hävdar 70 organisationer och 30 forskare i ett upprop riktat till den svenska regeringen, där de hänvisar till EU:s habitatdirektiv och en rapport som visar att 14 av 15 skogliga naturtyper har en ogynnsam bevarandestatus i Sverige. Gruppen organisationer och forskare kommer från 25 länder och kraven är tydliga. Bland annat vill undertecknarna se ett totalstopp av avverkningar med höga naturvärden och en total utfasning av kalhyggesbruk. 

I uppropet kritiseras också Skogsstyrelsens beslut att inte registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Undertecknarna är också kritiska till Skogsstyrelsens rapport där myndigheten föreslår ett antal åtgärder för att intensifiera det svenska skogsbruket. 

– Bakgrunden till att vi kommer att sluta registrera nyckelbiotoper vid avverkningsanmälan är att vårt uppdrag i det fallet är att utöva tillsyn. Tillsyn handlar om att kontrollera att lagen följs, och nyckelbiotoper regleras inte i lag. Det är mitt korta svar. Skogsstyrelsen hade också ett uppdrag att göra en landsomfattande nyckelbiotopsinventering, men det uppdraget drog regeringen in, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, till Aktuell Hållbarhet. 

Vad gäller den kritiserade rapporten ”Skogsskötsel med nya möjligheter” tycker Herman Sundqvist att rapporten har missuppfattats. 

– Det verkar vara få som har läst rapporten. Jag blir beklämd av den ensidiga beskrivningen av en rapport som är väldigt omfattande där en bärande tanke är frågan om hur tillväxten i skogen kan öka inom ramen för de jämställda produktions- och miljömålen. Inte minst beskrivs ett antal förslag på aktiva miljöåtgärder.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) låter meddela genom sin pressekreterare att hon inte har möjlighet att ge en kommentar på kritiken mot skogspolitiken.

Läs miljörörelsens upprop  

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.