Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Nu rasar Alliansen mot Naturskyddsföreningens granskning

Publicerad: 26 augusti 2010, 08:21

Igår presenterade Naturskyddsföreningen sin granskning över partiernas miljölöften under mandatperioden 2006-2010. Idag rasar de borgerliga partierna mot granskningen.
– Jag är så besviken över SNF, twittrade bland annat moderaternas miljötalesperson Sofia Arkelsten.


Ämnen i artikeln:

Politik

Den granskning av partiernas miljölöften under mandatperioden 2006-2010, som Naturskyddsföreningen presenterade på onsdagen, innehöll bitvis hård kritik mot Alliansen och inte minst mot Moderaterna som ansågs vara ett sänke för de mindre partiernas miljölöften. Enligt Naturskyddsföreningen hade också Folkpartiet backat i 12 av sina miljölöften, Centern i 9 och Kristdemokraterna i 7.

De borgerliga partiernas reaktion på granskningen blev hård, rapporterar nu Riksdag&Departement på sin hemsida. En av de besvikna politikerna var moderaternas miljöpolitiska talesperson Sofia Arkelsten.
– Är så besviken på SNF, twittrade hon enligt Riksdag&Departement på morgonen.
Däremot uppger hon att hon och hennes kollegor inte känner sig överkörda.

Folkpartiet ställer sig också kritiska till granskningen, och riksdagsledamoten Anita Brodén som sitter i miljö- och jordbruksutskottet hävdar enligt Riksdag&Departement att granskningen är "orättvis" och "svepande". Centerstyrda Miljödepartementet reagerade på granskningen med att skicka ut ett pressmeddelande med rubriken "32 miljöresultat under Alliansregeringen".

I Naturskyddsföreningens granskning drar författaren också slutsatsen att väljarna egentligen kan strunta i vad de borgerliga partierna lovar i miljöpolitiken då löftena inte kommer längre än den överenskommelse de gör inför valet.

Enligt Sofia Arkelsten är detta emellertid en cynisk hållning och hon ser Naturskyddsföreningens granskning som ett politiskt utspel. Främst kritiserar hon granskningen för att man valt att ta upp frågor som gynnar de rödgröna. Man har till exempel granskat frågor som kilometerskatt, kärnkraft och vargjakt – och valt att inte granska satsningar på havsmiljö eller frågan om samlad energi- och klimatpolitik.
– Det är någon som har gjort urvalet och man har valt frågor som väldigt tydligt gynnar de rödgröna, säger hon till Riksdag&Departement.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.