lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Ny rapport: Här är angreppen från granbarkborren som störst – ”en naturkatastrof i slowmotion”

Publicerad: 2 december 2022, 12:49

Vanligare i dag att naturvärden går förlorade till följd av de omfattande angreppen av granbarkborre, varnar länsstyrelserna för. Foto: Yaman Albolbol & Mats Carlen (Skogsstyrelsen)

Sammantaget handlar det om flera miljoner kubikmeter skog som dödades av granbarkborren bara i år. Även skyddade områden har drabbats hårt.

Ämnen i artikeln:

Skyddad naturSkogSkogsbruk

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Angreppen från granbarkborre har de senaste åren varit mycket stora framför allt i skogar i södra Sverige. Även många naturreservat har drabbats.

Ny statistik från Skogsstyrelsen visar att över 5 miljoner kubikmeter gran har dödats bara i år och att över 32 miljoner kubikmeter gran har dödats sedan 2018. ”En naturkatastrof i slowmotion”, kallar Skogsstyrelsen det för. 

Sett till de skyddade områdena som drabbats så är det i Östergötland, Södermanland, Stockholm, Uppsala och Västmanlands län som svårigheterna med att hantera granbarkborre är som störst i dag. I Dalarna och Gävleborgs län ökar visserligen angreppen, men problemen där är ännu små menar länsstyrelserna. Och i stora delar av Götaland minskar i stället problemen.

I en ny rapport till regeringen har berörda länsstyrelser redogjort för vilka åtgärder som satts in i skyddad natur under 2022. Sammanställningen visar att det är viktigt att jobba både förebyggande och direkt då angrepp upptäckts. Olika verktyg behövs också för att hitta och bekämpa granbarkborren, det handlar exempelvis om digital teknik och fjärranalys, men också om att använda sig av hundar, drönare och helikopter.

Martin Sjödahl på Länsstyrelsen Kronoberg, som samordnar länsstyrelsernas rapportering till regeringen, säger i en kommentar att problemet är stort men att man samtidigt från myndigheternas sida i dag har betydligt bättre kunskap på området än tidigare:

”Nu finns det personal på alla berörda länsstyrelser som kan `tänka som en granbarkborre´. Den stora mängden granbarkborrar är dock fortfarande en utmaning. Under 2022 har det tyvärr blivit allt vanligare att naturvärden går förlorade till följd av de omfattande angreppen.”

Läs rapporten 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev