Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Nya Natura 2000-områden föreslås

Publicerad: 24 september 2021, 10:09

Naturreservatet Ekeby dreve vid Hjälmaren är ett av de områden som nu föreslås bli ett Natura 2000-område.

Foto: Sjunnesson/ Wikimedia Commons

Natura 2000-områdena kan bli fler. Regeringen har just fattat beslut om att föreslå ytterligare 26 områden enligt EU:s lagstiftning om Natura 2000, nätverket av skyddad natur i EU.


Ämnen i artikeln:

Skyddad naturMiljöpolitik

Ytterligare 26 områden föreslås nu av regeringen att ingå i EU:s nätverk av skyddad natur, Natura 2000. Områdena finns i Uppsala, Örebro, Västmanlands, Västernorrlands, Jämtlands och Västerbottens län - bland dem Getapulien i Örebro län, Utterdalen i Västmanlands län och Svanaträskmyran i Västerbottens län.

Inrättandet av Natura 2000-områden är ett krav enligt EU:s lagstiftning. Eftersom Natura 2000-områdena har ett starkt naturskydd är områdenas placering viktig att känna till för verksamheter som till exempel vindkraftsexploatörer och areella näringar.

”Det här innebär ett större skydd för både växter och djur i några av Sveriges mest värdefulla områden”, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) i en kommentar. 

Regeringen föreslår i årets budgetproposition att över 3,7 miljarder kronor ska gå till skydd av värdefull natur.

De områden som regeringen föreslår är: Rönnfjärdsskogen i Uppsala län; Ekeby dreve,  Getapulien, Långa tjärnarna, Nasta, Notkojudden, Sveafallen, Södra Sandsjöåsen och Ängsmossetjärnarna-Gällsjöhöjden i Örebro län; Utterdalen, Norra hammaren, Tångan och Gökriksudden i Västmanlands län; Stensjön, Kullarna-Häxtjärn, Lill-Oxsjöskogen, Horntjärnberget, Bjursjöberget-Hålldammberget, Fårberget, Korstjärnsmyran, Midskogen och Långvattenhöjden i Västernorrlands län; Bjännmyren, Slåtthornet och Ödeborg i Jämtlands län samt Svanaträskmyran i Västerbottens län.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Skyddad naturMiljöpolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.