Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Natur

Quicklund (M): Regeringen stod inte upp för skogen

Publicerad: 28 april 2021, 07:43

Saila Quicklund, riksdagsledamot för Moderaterna.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Ett dussintal EU-länder har skrivit brev till EU-kommissionen för att påminna om att skogliga frågor är en nationell angelägenhet.
■ Riksdagsledamoten Saila Quicklund menar att regeringen gjort fel som låtit bli att underteckna breven.


I två brev oroas ett dussintal länder för hur EU-kommissionen hanterar skogliga frågor i den gröna given. De menar att kommissionen förekommer den kommande skogsstrategin. Länderna anser att det är för stort fokus på koldioxidbindning och biologisk mångfald. Mer hänsyn behöver tas till praktisk skogsskötsel, de europeiska skogarnas olikheter och en långsiktigt motståndskraftig skog.

Undertecknarna understryker att EU inte ska inkräkta på medlemsländernas självbestämmande. Riksdagsledamoten Saila Quicklund (M) har reagerat på att Sverige inte skrivit under breven:

– Jag uppfattar att vi i de här avseendena är rätt lika Finland, så varför anser Finland att det här är viktigt och inte vi? Vi måste bevaka våra intressen. Skogsfrågorna är en nationell kompetens och jag tycker Sverige har gjort fel och att regeringen måste förklara sig, säger Saila Quicklund till Aktuell hållbarhet.

Landsbygdsministern har i ett skriftligt svar till Quicklund uppgett att regeringen stödjer mycket av innehållet i breven, men att den gärna sett en tydligare balans mellan hållbart brukande och bevarande. Saila Quicklund tycker svaret är luddigt och vill nu att ministern utvecklar skillnaden i position mellan Sverige och Finland.

Angående nationellt självbestämmande skriver Simon Sätherberg, pressekreterare för landsbygdsministern, i ett sms till Aktuell hållbarhet: ”Sverige står upp för att skogen ska vara en nationell angelägenhet. Det är en välkänd och väl förankrad position.”

Läs den första skriftliga frågan med svar

Läs uppföljande fråga

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.