söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Regeringen går vidare med frivilligt skydd av skogen

Publicerad: 16 juni 2022, 09:12

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen ska ta fram förslag på hur det frivilliga skyddet av skogen kan utvecklas. Foto: Getty Images/Jonas Rönnbro

Markägares frivillighet ska bli ett större inslag i myndigheternas arbete med skogsskydd, menar regeringen som nu vill se förslag på hur det kan genomföras.

Ämnen i artikeln:

SkogsstyrelsenNaturvårdsverketSkog

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Frivilligt formellt skydd av skogen bör vara en grundläggande utgångspunkt och ett huvudsakligt arbetssätt för myndigheterna. Det menar regeringen som nu går vidare med förra årets lagförslag om stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och ökade incitament för naturvården i skogen. Med en rad uppdrag till olika myndigheter vill regeringen sätta fokus på skogens roll för att ersätta fossila produkter och som kolsänka. 

Vägen framåt för skogsskyddet är enligt regeringen att det i högre grad ska bygga på frivillighet, något som Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen nu ska föreslå lösningar för.

”Myndigheternas arbetsformer ska i högre grad än i dag leda till att markägare ska vilja bevara och utveckla naturvärden på sina fastigheter. Det ska också bli enklare för markägare att välja mellan olika skyddsformer. Regeringen ger därför Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen i uppdrag att se över den nationella strategin för formellt skydd av skog och särskilt beakta hur äganderättsperspektivet ska stärkas, nya skyddsformer användas och hur frivillighet som grund ska tillämpas samtidigt som skogar med höga naturvärden skyddas”, skriver regeringen i en kommentar till uppdraget.

Regeringen ger även i uppdrag till myndigheterna att utveckla digitala kunskapsunderlag om skogens natur- och kulturvärden. Ytterligare uppdrag handlar om tydligare bestämmelser om ersättning vid avslag på ansökningar om tillstånd till avverkning i fjällnära skog.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev