Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Regnskogsavverkningen skulle stoppas – ökade i stället

Publicerad: 31 mars 2021, 09:30

Skogsskövling i Amazonas.

Foto: Brasil2/ Getty

Förra året skulle vara supernaturåret då världen stoppade avskogningen. Istället ökade den, visar siffror sammanställda av World Resources Institute.


FN:s generalsekreterare utropade 2020 som året då avskogningen skulle stoppas. Siffror visar nu att avverkningen av den viktiga regnskogen i stället ökade med tolv procent jämfört med 2019, enligt statistik från World Resources Institute. Det motsvarar ett utsläpp på 2,6 gigaton koldioxidekvivalenter, eller årliga utsläppen från 570 miljoner bilar.

Sen millennieskiftet har drygt sex procent av all då befintlig regnskog avverkats. Brasilien och Demokratiska republiken Kongo står för den största avverkade arealen. Malaysia visar en stark positiv trend med minskad avverkning.

Det finns inga klara bevis för en coronaeffekt, även om det finns indikationer. Vissa länder har också börjat luckra upp miljölagstiftning med hänvisning till nöden av ekonomisk återhämtning efter coronarecession. WRI menar att de närmsta åren kommer visa om dessa länder väljer att hugga ner regnskogen för att återhämta sina ekonomier eller om de i stället satsar på att skydda skogarna.

I Sydamerika och Sydostasien är förklaringen till avverkningen främst efterfrågan på konsumtionsvaror. I Afrika handlar det om förändrat jordbruk. 

Bränder, skadeangrepp och andra klimatrelaterade orsaker börjar också ge avtryck i statistiken. Exempelvis har Australien haft en nio gånger så stor skogsminskning jämfört med ett vanligt år de senaste två decennierna. Även Brasilien, Bolivia och Ryssland har drabbats av bränder som minskat den totala skogsmängden.

Länk till WRI:s statistik 

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.