söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Rekordår för naturkatastrofer visar vad USA har att vänta av klimatförändringarna

Publicerad: 29 december 2017, 09:58

Även om forskarna inte kan säga med säkerhet att de extrema väderhändelser som drabbat USA under året kan kopplas till klimatförändringarna så ger naturkatastroferna en tydlig fingervisning om vad klimatförändringarna kan innebära för landet i framtiden.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarGlobal UppvärmningVäxthuseffektenVäxthusgaser

2017 blev året då USA fick en president som gjorde till sin uppgift att plocka bort klimatfrågan från den politiska agendan. Men att Trump strukit klimatet från listan över nationella säkerhetshot förändrar inte verkligheten. Och verkligheten är att 2017 slår alla rekord när det kommer till allvarliga naturkatastrofer som drabbat USA.

400 miljarder, mer än någonsin, har hittills betalats ut till regioner som drabbats av naturkatastrofer. Även om forskarna inte kan säga med säkerhet att de extrema väderhändelser som inträffat under året kan kopplas till klimatförändringarna så ger de en tydlig fingervisning om vad ett förändrat klimat kan innebära för landet i framtiden. Här följer en genomgång av de värsta katastroferna som drabbat USA under 2017:

Regn i Kalifornien
Året började med att Kalifornien fick sin våtaste vinter någonsin. Till än början orsakade det en viss lättnad när de kraftiga regnen avslutade flera år av torka men snart uppstod problem när vattnet översvämmade hus, förstörde vägar och hotade att spränga dammar. Regnfall är ett av de starkaste tecknen på klimatförändringar. Varmare luft ökar förångningen av vatten och för varje grad som temperaturen stiger kan luften hålla 7 procent mer vatten. Sedan 1990 har mängden regn ökat med 5 procent i USA. Det visar statistik från National Climate Assement.

Orkaner
Harvey, Maria, Irma, José. De tropiska orkanerna som drog in över södra USA avlöste varandra i början av hösten. Även här var det de kraftiga regnen som orsakade störst skada. Rekordet tog orkanen Harvey som fällde 122 centimeter regn när den passerade vissa områden. Det gjorde Harvey till en av de dyraste naturkatastroferna i USA:s historia. Efter tre månader är Puerto Rico fortfarande utslaget efter att orkanen Maria slog till och dödade mer än 1000 personer på ön.

Att flera orkaner och stormar drar över södra Atlanten under orkansäsongen är inte ovanligt och det finns inga vetenskapliga bevis för att årets orkaner kan kopplas till klimatförändringarna. Men med högre temperaturer ökar styrkan och nederbörden. Statistik visar att nio av tio väderhändelser med extrem nederbörd har inträffat efter 1990 i USA.

Översvämningar
Häftig nederbörd ledde också till att 14 platser i USA rapporterade om rekordhöga vattennivåer, översvämningar och förstörda vägar under april och maj.

Värmerekord
I slutet av augusti uppmätte San Fransisco den högsta temperaturen någonsin, 41 grader. På flera andra håll uppmättes också värmerekord. Inställda flygavgångar blev en av följderna.

Skogsbränder
Efter en het sommar (den 21 juni hade Ocotillo Wells i södra Kalifornien 51 grader) drabbades Kalifornien återigen av skogsbränder. The Tubbs som bröt ut i oktober inledde den mest förödande skogsbrandssäsongen i USA någonsin. Hittills har ett 40-tal människor dött i bränderna som ödelagt enorma områden.

Utöver att naturkatastroferna i sig tagit många liv och orsakat enorma kostnader så leder klimatförändringarna till att människors livskvalitet och hälsa försämras kraftigt. Personer som fått sina hus och tillgångar jämnade med marken till följd av orkaner, översvämningar eller bränder drabbas ofta av psykiska trauman som kan ta många år att läka. Extrem hetta kan leda till hälsoproblem och dödsfall, främst bland äldre och barn. Höga temperaturerna förvärrar också effekterna av skadliga luftföroreningar. Rök från skogsbränder kan leda till andningsproblem, astma och olika typer av lungsjukdomar.

Den enda positiva effekt som året av naturkatastrofer kan tänkas föra med sig för USA är att politiker och allmänhet får upp ögonen för det hot som klimatförändringarna utgör. Men med Trump vid makten är det få bedömare som tror att det blir så.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev