Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Skogsstyrelsen: Negativ miljöutveckling i skogen

Publicerad: 9 april 2021, 09:38

Den negativa miljöutvecklingen i skogen kan på sikt vända, bedömer Skogsstyrelsen.

Foto: Getty Images

På kort sikt går miljöutvecklingen i skogen åt fel håll. Samtidigt har flera åtgärder inte hunnit få genomslag ännu, uppger Skogsstyrelsen.


Den årliga uppföljningen av miljömålen visar fortfarande att endast ett miljömål ser ut att nås. För målet ”Levande skogar” gör Skogsstyrelsen bedömningen att utvecklingen av miljön i Sveriges skogar på kort sikt är negativ.

”För lite områdesskydd och naturvårdande skötsel i skyddade områden tillsammans med avverkning av kontinuitetsskogar ger en stor negativ påverkan på många av skogslandskapets hotade arter”, säger Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen, i en kommentar.

Enligt myndigheten påverkas den negativa utvecklingen bland annat av att livsmiljöer för hotade och känsliga arter minskar och att en stor del av Skogsstyrelsens anslag för områdesskydd har gått till intrångsersättningar i fjällnära skog i stället för till biotopskydd och naturvårdsavtal.

Skogsstyrelsen lyfter samtidigt fram att många av de insatser som gjorts för skogsmiljön ännu inte har hunnit slå igenom och att trenden för skogsmiljön på sikt kan vändas till en positiv riktning.

”Den nuvarande skogspolitiken med krav på miljöhänsyn vid avverkning har gällt sedan 1993. Det innebär att de äldsta skogarna som etablerats med lämnad miljöhänsyn inte är äldre än cirka 30 år. Naturvärdena i dessa skogar har förutsättningar att öka för varje år som går”, säger Herman Sundqvist.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.