Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Sunak ställer sig bakom frackingstopp

Publicerad: 27 oktober 2022, 08:43

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak.

Foto: Kirsty Wigglesworth

Storbritanniens nya premiärminister Rishi Sunak vill se ett fortsatt stopp för fracking i landet. Det rapporterar The Guardian.

Ämnen i artikeln:

StorbritannienOljaFossila BränslenToppnyheter fredag

EV


Storbritanniens helt färska premiärminister Rishi Sunak ställer sig bakom ett förbud mot fracking i landet, skriver flera brittiska medier. Hans företrädare på posten, Liz Truss, öppnade för att eventuellt tillåta fracking igen, vilket fick hård kritik och skapade politisk oreda.

Sunaks och Truss parti, konservativa Tories, slog i ett internt policydokument från 2019 fast att fracking inte ska vara tillåtet så länge det inte visar sig vara ”vetenskapligt bevisat att det är möjligt att göra på ett säkert vis” – en policy som Truss alltså öppnade för att ändra. Det var i samband med en politisk debatt under onsdagen som Sunak slog fast sin ståndpunkt.

”Jag har redan sagt att jag står bakom vårt manifest på det här området. Jag är stolt över att den här regeringen har drivit igenom nya klimatlagar som ger mer skydd än vi haft tidigare”, sa Sunak, enligt The Guardian.

Det stora oppositionspartiet, socialdemokratiska Labour, är motståndare och menade på att Tories inte är pålitliga i frågan om fracking.

”Det enda sättet att verkligen stoppa fracking är att rösta fram en Labour-regering”, kommenterade partiets miljö- och klimattalesperson Ed Miliband.

Storbritannien har de senaste dagarna även fått en ny miljöminister, Mark Spencer.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev