lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Svensk gammelskog snart utdöd: Huggs ner i det tysta – ”Det går galet fort”

Publicerad: 10 november 2022, 09:55

Timmerbil. Bilden har inget känt samband med kalhuggning av gammal svensk naturskog. Foto: PinkBadger

Forskare vid Lunds universitet har kartlagt kalhuggningen av gammal, svensk, orörd naturskog. Utifrån avverkningstakten har de räknat fram ett slutdatum när Sverige inte längre har någon gammelskog kvar.

Ämnen i artikeln:

SkogBiodiversitet

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


En ny vetenskaplig studie avslöjar att nästan en fjärdedel av Sveriges sista gamla oskyddade skogar som aldrig tidigare hade mött en yxa eller motorsåg avverkades mellan åren 2003 och 2004. Det motsvarar en avverkningsgrad på 1,4 procent per år. 

”Det går galet fort. Med nuvarande takt på kalhuggningen kommer de sista av dessa oskyddade, gamla naturliga skogar att försvinna i Sverige på 2070-talet”, säger Anders Ahlström, forskare och naturgeograf vid Lunds universitet, i en kommentar.

På satellitbilder är det svårt att se skillnad på gammal naturlig skog och annan skog. Forskarna har därför kopplat ihop data från 90 000 skogsinventeringsytor med en statlig databas innehållande nästan en miljon avverkningar sen år 2003. I de inventerade skogarna som kalhuggits har 19 procent varit så gamla att de med mycket stor sannolikhet inte tidigare kalhuggits och därför heller inte är planterade eller sådda. Detta har kunnat ske trots att skogar med höga ekologiska värden ska skyddas enligt den miljöcertifiering som i dag omfattar en majoritet av den produktiva skogsmarken.

Och till skillnad från avverkning av regnskog höjs inte många röster för att stoppa den pågående skövlingen och den artdöd som kan kopplas samman med skövlandet av de svenska gamla naturliga skogarna.

”Avskogning och förlust av naturlig skog i Amazonas och andra delar av världen får stark internationell kritik, men förlust av gammal naturlig skog i mycket snabb takt sker framför våra ögon i våra egna, rikare, länder. Vi måste snabbt göra kartor av dessa skogar och utveckla strategier för att bevara dem. Annars kommer dessa skogar snart att vara borta innan vi ens hunnit utvärdera dem för klimat, biologisk mångfald och kulturella värden”, säger Anders Ahlström.

Läs artikeln i den vetenskapliga tidskriften Earth's Future

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev