måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Sveriges jordbruksplan får grönt ljus av EU

Publicerad: 1 november 2022, 15:15

Rapsfält i Skåne.

Foto: Johan Nilsson/TT

EU-kommissionen har godkänt Sveriges jordbruksplan för år 2023-2027. Här är några av de viktigare beståndsdelarna.

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenJordbruk

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I fredags godkände EU-kommissionen Sveriges jordbruksplan för år 2023-2027. Kommissionen lyfter fram Sveriges satsning på kolinlagring, biologisk mångfald och insatser som syftar till att öka kunskapen om en mer hållbar produktion. Runt 30 procent av budgeten, ungefär 1,3 miljarder euro, ska riktas mot klimat- och miljösatsningar. Bland nyheterna finns höjda ersättningsnivåer och ettåriga miljö- och klimatersättningar som går att skräddarsy efter varje gårds förutsättningar.

Totalt sett siktar jordbruksplanen på att bevara över 420 000 hektar ängs- och hagmarker med höga natur- och kulturvärden. Ungefär lika stora ytor ska få stöd för ekologisk odling för att bland annat minska användningen av bekämpningsmedel. Andra stöd handlar om att minska näringsläckaget (från upp till 1,4 miljoner hektar årligen) samt öka kolinlagringen i mark.

Det finns även åtgärder som inriktar sig på den sociala sidan. Ett särskilt stöd på ungefär 300 000 kronor kommer att finnas så att unga jordbrukare enklare kan starta eller ta över ett lantbruksföretag. Leader, EU:s landsbygdsutvecklingsprogram, kommer att expandera och finnas över hela Sverige. På utbildningssidan beräknas drygt 40 000 personer lära sig mer om ny teknik och hållbara produktionsmetoder i lantbruket.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev