Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Natur

Toppmöte och klimatmål – så firas Jordens dag

Publicerad: 22 april 2021, 08:55

Den 22 april firas Jordens Dag.

Foto: dima_zel

Flera storbolag presenterar nya klimatmål, miljöorganisationer erbjuder webbinarier och Joe Biden håller klimattoppmöte i USA. Det är exempel på uppmärksammandet av Jordens dag den 22 april.


I dag firas jordens dag för 51:a gången. I USA har exempelvis Joe Biden förlagt sitt klimattoppmöte till denna dag. Mötet invigs klockan 14:00 svensk tid och kommer att pågå i dagarna två med massvis av regeringschefer och företagsledare från hela världen. Syftet är att återstarta klimatarbetet till toppmötet i Glasgow i november.

Flera företag, framför allt anglosaxiska, har valt att lansera nya klimatmål just denna dag, Burger King siktar på nollutsläpp till 2030 och detta inkluderar energiförbrukning, den egna verksamheten och indirekta utsläpp. Mulberry siktar på 2035, Kitkat 2025. Förra året använda Visa 100% förnybar energi och har redan planer för en klimatpositiv verksamhet. Deras nuvarande mål är nettonoll i hela den globala verksamheten till 2040.

En hel del föredrag och aktiviteter går av stapeln i dag. We don’t have time bjuder in till föredrag på temat finansiering till nollutsläpp med bland annat Johan Rockström som talare. Earthday själva började redan i förrgår med bland annat Greta Thunberg som talare. Idag är deras tema restaureringen av jorden och webbsändningen startar kl. 18 svensk tid.

Jordens dag initierades från början av den amerikanska senatorn Gayland Nelson som oroades över de accelererade miljöproblemen. Det blev starten för många av de amerikanska miljölagar som stiftades i slutet av 70-talet. Tjugo år senare blev Jordens dag en global dag för miljöorganisationer och miljöaktivister.

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.