måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Ukraina utreder ekocid efter dammsprängning

Publicerad: 7 juni 2023, 14:16

Översvämmade gator i staden Cherson i södra Ukraina.

Foto: Libkos/AP/TT

Natten till tisdagen sprängdes den stora dammen Nova Kakhovka i södra Ukraina. President Zelenskyj kallar det inträffade för ”miljömässigt massförstörelsevapen”.


Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Nova Kakhovka-dammen, som sprängdes natten till tisdag, ligger i ett område i södra Ukraina som ockuperas av ryska trupper. Resultatet av sprängningen beskrivs nu som en mänsklig och ekologisk katastrof. Amerikanska nyhetskanalen CNN rapporterar att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallar det som inträffat för ett ”miljömässigt massförstörelsevapen”. Ukraina, som lagstiftat mot storskalig miljöförstöring (också kallad ekocid) har nu öppnat en ekocid-utredning efter det inträffade.

”Konsekvenserna av den här tragedin blir synliga om en vecka. När vattnet rinner undan kommer det bli tydligt vad som finns kvar och vad som händer därefter”, säger presidenten.

Enligt Ukrainas miljöminister Ruslan Strilets hotas två nationalparker, endemiska arter och livsmiljö och biologisk mångfald i och längs med Dnepr-floden samt i Svarta havet. Skadornas värde beräknas i nuläget till runt 50 miljoner euro (cirka 580 miljoner kronor), rapporterar Reuters. Förutom områden som läggs under vatten är farhågan också att olja från den förstörda dammen kan leda till föroreningar.

Såväl Ukraina som Ryssland har beskyllt den andra parten för att ligga bakom förstörelsen av dammen, men enligt bedömare pekar mycket på att Ryssland ligger bakom. Bland annat för att förhindra en väntad ukrainsk motoffensiv, men även för att ryska trupper också tidigare attackerat ukrainsk infrastruktur.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev