tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Ukrainska röster om krigets miljöeffekter – ”Skadorna på miljön ökar varje dag”

Publicerad: 20 februari 2023, 15:45

Ukrainska myndigheter arbetar intensivt för att kunna ställa Ryssland till ansvar för de enorma miljöskadorna till följd av kriget. Så här säger några ukrainare som arbetar med frågan om ekocid och krigsbrott mot miljön till Aktuell Hållbarhet om den pågående processen.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


 

Bohdan Kuchenko

Bohdan Kuchenko, miljöaktivist: ”Försöker undersöka skadorna”

Miljöaktivist på organisationen Environment People Law, EPL.

– Våra resurser och vår förmåga är begränsade men vi försöker bedriva undersökningar om skadorna på miljön som kriget har orsakat. Det är både för att informera människor om farorna och för att vara ett exempel för miljömyndigheterna. Som det är nu måste vi först lämna in ett klagomål hos miljömyndigheten som undersöker miljöbrotten, innan vi kan bedriva någon egen undersökning. Vi tycker att lagstiftningen borde vara mer flexibel så att vi kan bidra mer. Vi har en riktigt svag lagstiftning om miljökontroll och vi har i flera år försökt påverka så att lagstiftningen utvecklas. Men just nu är det inte prioriterat av de centrala myndigheterna utan de ägnar sig i första hand åt ekonomiska och humanitära frågor till följd av kriget. Men miljön är också viktig och vi borde lösa de här frågorna nu och inte bara lägga undan dem till senare.

 

Yuliia Ovchynnykova.

Yuliia Ovchynnykova, parlamentariker: ”Kriget har lett till 33 miljoner ton växhusgaser”

Ukrainsk parlamentariker för Zelenskyjs parti Folkets tjänare samt även doktor i biologi som med olika initiativ engagerat sig i krigets miljöeffekter.

– Just nu är Ukraina under hot om förstörelse på grund av kriget. Det handlar om 16 våtmarksområden inom Ramsar-konventionen med en areal på nästan 0,6 miljoner hektar, 160 områden inom Emerald Network (motsvarande Natura 2000, reds anm) och 900 skyddade områden av lokal betydelse med en sammanlagd areal av 1,24 miljoner hektar. Sedan början av den fullskaliga aggressionen på Ukrainas territorium har mer än två miljoner hektar skog förstörts. Nästan 200 000 hektar mark är förorenat med minor och oexploderade granater. Tusentals hektar jord är förorenad med skadliga ämnen. 600 djurarter och ungefär 750 växtarter är i fara, inklusive arter som är föremål för internationella överenskommelser inom området biodiversitet. 

– Kriget har hittills lett till utsläpp av ungefär 33 miljoner ton växthusgaser. Tyvärr är det här inte de slutliga siffrorna över skadorna, de ökar varje dag och det är skrämmande att tänka på hur stora de kan bli härnäst om inte aggressorn stoppas.

 

Vasyliuk Oleksii.

Vasyliuk Oleksii, naturexpert: ”Ett visst antal procent av Ukrainas territorium borde skyddas”

Forskare i zoologi och medlem i Ukrainian Nature Conservation Group, en ukrainsk organisation som samlar forskare som arbetar för ökat naturskydd.

– Man kan göra något som kompenserar för förlusterna, men man kan inte återställa dem. Det finns ingen diskussion om den här frågan ännu. Vårt ministerium utvecklar metoder för att beräkna förluster, men det är inte tal om någon strategi för att återställa det som har gått förlorat. 

Vad behöver hända nu?

– Staten måste tydligt skissera någon slags europeisk vision om vad som behöver hända härnäst. Till exempel borde ett visst antal procent av Ukrainas territorium skyddas, en viss procent borde omvandlas till naturområden. Förorenade områden som utgör en risk för människor bör inte användas. Och andra förluster måste kompenseras genom skapandet av skogar eller liknande. Det måste finnas någon slags strategi. 

Läs mer:

”Vi kommer väcka åtal för ekocid”

 

 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev