Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Upprop ska få svenska politiker att lyfta frågan om internationell flygskatt

Publicerad: 16 november 2018, 08:10

Foto: Quimono/Pixabay

Ett nytt upprop ska förmå EU:s politiker att säga nej till flygbranschens eget system för handel med utsläppsrätter och istället arbeta för en internationell flygskatt.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Organisationen Jordens Vänner har startat ett upprop för att få svenska EU-politiker att lyfta frågan om en internationell flygskatt när FN:s luftfartsorgan ICAO sammanträder i december.
– Det finns en gammal internationell överenskommelse, den så kallade Chicago-konventionen, som bland annat säger att man inte får beskatta flygbränsle. Det avtalet borde sägas upp om vi ska ha en chans att nå klimatmålen. Men det vill inte flygbranschen. Inom ICAO har man valt ett alternativ som kallas för Corsia-strategin. Strategin innebär att flygbolagen kan fortsätta öka sina utsläpp fram till 2021 och även efter det, så länge som de klimatkompenserar. Vi anser att Sverige och EU bör säga nej till den här strategin och istället lyfta frågan om en internationell flygskatt, säger Mattias Nilsson från Jordens Vänner till Aktuell Hållbarhet.

Om EU och Sverige beslutar att stödja strategin skulle de bidra till att länder hindras från att vidta de åtgärder som krävs för att leva upp till sina åtaganden i enlighet med Paris-avtalet menar Jordens Vänner.
– I Sverige har många politiker uttalat sig positivt om internationella skatter för flyget, då måste man ju också våga lyfta frågan och sätta press på flygbolagen. Vi har startat det här uppropet för att sätta press på politiker och EU-parlamentarikerna så att de inta accepterar Corsia-strategin, säger Mattias Nilsson.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.