Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Urfolksdiplomat blir ny generalsekreterare för WWF

Publicerad: 30 april 2021, 10:06

Gustaf Lind blir ny generalsekreterare på WWF

Foto: Ola Jennersten, WWF


Världsnaturfondens nästa generalsekreterare är utsedd. Han tillträder den 9 augusti och arbetar sedan många år med miljö- och klimatfrågor på utrikesdepartementet.


WWF:s nästa generalsekreterare heter Gustaf Lind. Han är doktor i folkrätt och har som anställd på UD varit chef för enheten för folkrätt och mänskliga rättigheter samt jobbat som statssekreterare. Han har även suttit i styrelsen för Civil Rights Defenders, tidigare Svenska Helsingforskommittén. 

Varför sökte du jobbet, eller blev du headhuntad?

– Jag sökte mig till WWF. Jag är gammal Arktis-ambassadör och var ordförande i Arktiska rådet under det svenska ordförandeskapet. Jag känner att det var det viktigaste jag gjort i mitt liv, man kunde se den brutala, snabba omstöpningen av Arktis, säger Gustaf Lind till Aktuell Hållbarhet. 

Skyddet av Arktis är enligt Gustaf Lind speciellt då representanter från alla urfolk runt Arktis har yttranderätt i den beslutande församlingen av diplomater, vilket ger en närhet till dem som brukar området. 

– Det håller diskussionerna kopplade till verkligheten och vad som händer på marken, säger Gustaf Lind.

Den erfarenheten är något som Gustaf Lind tar med sig in i WWF.

– Jag tror det är viktigt att tänka på hur man får med sig de lokala intressenterna i naturvårdsprojekt, för annars är det hopplöst att få dem hållbara och beständiga. I många värdefulla naturområden finns både naturfolk och andra etniska grupper. Turism är något de kan tjäna pengar på, men det löser inte alla problem. Man behöver ta helhetsgreppet där naturvården är kärnan, säger han.

En annan viktig erfarenhet som kan komma till nytta är enligt Gustaf Lind arbetet på UD som gett inblick i hur påverkansarbete kan bedrivas.

Som sin viktigaste uppgift ser han att lyfta fram all kunskap och alla lösningar som finns i WWF:s organisation och samtidigt vara en bra chef för WWF:s ”otroligt många duktiga och kunniga medarbetare”.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.