tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

Värdet av ekosystemtjänster ska synliggöras

Publicerad: 23 januari 2013, 10:47

Regeringen har tillsatt en utredning med uppdrag att analysera och föreslå metoder för att värdera ekosystemtjänster.

Ämnen i artikeln:

EkosystemtjänsterRegeringenEkosystemPolitik

Utredningen ska även ta fram förslag på hur värdet av ekosystemtjänster ska kunna integreras i politiska avväganden, ekonomiska ställningstaganden och andra samhällsbeslut. Genom att integrera dessa värden i samhällsekonomin finns det större chans att bevara och hållbart nyttja ekosystemen, skriver Miljödepartementet i ett pressmeddelande.

– Ekosystemtjänster är för många ett nytt ord. Det pekar på den självklara sanningen att människan är beroende av naturen och de tjänster som den ger. När vi kan värdera ekosystemtjänster, som till exempel pollinering och dess roll för livsmedelsproduktionen, kan vi säkra stora ekonomiska värden både för samhället och för företag, säger miljöminister Lena Ek.

Den nya utredningen leds av Maria Schultz, som idag arbetar vid Stockholm Resilience Center, och uppdraget ska redovisas senast den 30 september.

– Utredningen väntas ge oss verktyg att på ett närmast banbrytande sätt kunna räkna in ekosystemtjänster i underlag till statsbudgeten – det är ansvarsfull ekonomisk politik, säger Lena Ek.

Under 2012 har Naturvårdsverket sammanställt information om viktiga ekosystemtjänster i Sverige, och regeringen har redan fastslagit ett etappmål som innebär att värdet av ekosystemtjänster ska integreras i relevanta samhällsbeslut senast 2018.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev