Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

”Världen kräver mer klimatpolitik”

Publicerad: 22 april 2016, 04:05

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

DEBATT Dagens undertecknande av det historiska klimatavtal som slöts i Paris i december blir ett startskott för ökat samarbete inom och mellan länder, skriver Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister.


Ämnen i artikeln:

Klimatavtal

Med förnyad kraft tar sig världen nu an klimatfrågan. Det är absolut nödvändigt – klimatförändringar får redan i dag drastiska konsekvenser för människor i olika delar av världen. Den fruktansvärda torka som drabbat flera afrikanska länder är bara en av många påminnelser om jordens sköra balans. Vi måste sätta fart nu.

Tillsammans med ett stort antal av världens ledare undertecknar jag å Sveriges vägnar i dag det historiska klimatavtal som slöts i Paris i december. FN-ceremonin i New York blir ett startskott för ökat samarbete inom och mellan länder, och Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Att ta täten i klimatomställningen är både moraliskt som ekonomiskt riktigt. Det är regeringens fasta övertygelse. Den gröna omställningen skapar nya jobb och framtidstro, det märks tydligt bland svenska företag. När biltillverkningen nu drar igång igen i Trollhättan är det med elbilar i produktionen; när unga lantbruksföretag vill växa handlar det om miljö- och klimatsmart produktion; när de stora svenska ståltillverkarna startar framtidsprojekt är det för att producera stål utan kol.

Gör vi på rätt sätt så vänder vi den globala klimatutmaningen till en svensk exportframgång som stöttar den fossilfria välfärden.

Minskad klimatpåverkan är nödvändigt för en långsiktigt utvecklad ekonomi, livskvalitet och ökat välstånd. Regeringen investerar i klimatsmarta lösningar tillsammans med kommuner, regioner och företag. Stöd från initiativet Klimatklivet bekostar byggandet av tusentals nya laddstolpar och mer matavfall kan bli biogas för bilar och lastbilar. Regeringens stadsmiljöavtal finansierar modern kollektivtrafik i städer som bygger fler bostäder. Nu förbereds också en ny klimatlag som blir styrande för arbete och uppföljning av svenska klimatmål. Genom skattepolitiken stöds miljöbra val och det blir billigare att vårda och reparera saker i stället för att slänga och köpa nytt.

Samarbete inom EU är viktigt och Sverige är pådrivande för att den gemensamma utsläppshandeln ska stödja omställningen till fossilfritt och för att EU ska kunna överträffa sina klimatmål. Sverige driver också att EU-länderna ska ratificera det globala klimatavtalet så snabbt som möjligt och visa att EU håller sina klimatlöften från Paris.

Sverige har också redan visat att det går snabbare och lättare att nå uppsatta klimatmål än vad man trott. Inför, och under, klimattoppmötet i höstas visade svenska företag, städer, regioner och medborgare ett mycket stort engagemang i klimatfrågan. Det gav en viktig och positiv skjuts till förhandlingarna.

Tillsammans med över 150 svenska företag, kommuner och organisationer visar regeringens initiativ Fossilfritt Sverige vägen för klimattillvända lösningar och höjda klimatmål. Resan mot att Sverige blir ett av världens första fossilfria välfärdsländer har många vinnare. Dagens signering av klimatavtalet är ett stort steg närmre målet.

Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Klimatavtal

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.