Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

”Verkligheten kanske levererar bättre än politiska löften”

Publicerad: 10 december 2015, 10:52

En stor forskningsstudie tyder på att utsläppen minskar globalt 2015. Johan Rockström menar att det kan innebära att vi redan nu levererar bättre i verkligheten än de politiska löftena.


Ämnen i artikeln:

Klimatavtal

Miljöaktuellt skrev nyligen om nya forskningsresultat som pekar på att de globala utsläppen väntas minska under 2015.

Professor Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Center, säger till Miljöaktuellt att han har stort förtroende för studien även om det återstår lite tid på året för att kunna säga definitivt åt vilket håll det pekar. Han förklarar att om man väger samman ländernas inlämnade utsläppsminskningsbidrag, så kallade INDC:er, på klimatmötet kommer utsläppen att öka till 2020 för att hamna på samma nivå 2030 som vi hade för ett par år sedan.

– Och så kommer forskningen och visar att vi kanske redan 2015 har levererat bättre i verkliga världen än de politiska löftena. Det tyder på att det som händer i företag, städer och i samhället i övrigt går snabbare i positiv riktning än politiken och skulle innebära att vi nått 2030-punkten redan 2015. Att redan ha sprungits om av verkligheten är en väldigt optimistisk analys, säger Johan Rockström.

Han lyfter vikten av att ha tydliga skrivningar i klimatavtalet om att regelbundet se över åtagandena.

– Tänk om världens utsläpp börjar minska nu och så klubbar vi utsläppsmål som börjar gälla 2020 men som är inaktuella innan de ens börjar gälla. De här forskningsresultaten går i linje med utvecklingen av innovation och konkurrenskraft. Det börjar hända så otroligt mycket. Nu när vi vet att de hållbara lösningarna börjar implementeras i stor skala är det ett stöd för att den här analysen kan stämma.

En annan hjärtefråga som Johan Rockström är på klimattoppmötet i Paris för att sprida är köttets klimat- och hälsopåverkan och hur detta kan fångas upp bättre i klimatförhandlingarna. Tillsammans med norska Stordalen Foundation står Stockholm Resilience Center bakom initiativet Eat som kopplar samman mat, hälsa och hållbarhet. Klimatprofessorn pekar på att köttproduktion och jordbruk är en av de enskilt största utsläppskällorna i världen och den kan kopplas samman med andra viktiga miljöfrågor som färskvattenanvändning, biologisk mångfald och hälsa. Redan idag fångas frågan till viss del upp i och med användningen av fossilenergi i produktionen. Men det finns ett inbyggt problem i att få med köttet i klimatförhandlingarna, betonar han.

– Det finns en komplikation i och med att köttproduktion i världen inte ser likadan ut. Extensivt betande oxar på den afrikanska savannen skulle jag betrakta som mer hållbart än spannmålsutfodrade grisar i intensiv köttindustri i Sverige eller Danmark. Den faktorn gör det mer svårt, jämfört med fossil energi där all förbränning är dålig, säger Johan Rockström.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Klimatavtal

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.