Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

VW: Politikerna måste hjälpa till

Publicerad: 7 maj 2010, 05:08

Satsningar på elbilar kräver extremt stora resurser. Nu ropar Volkswagen på subventioner.


Ämnen i artikeln:

ElbilarMotor

Under Volkswagens seminarium om morgondagens bilar berättade Claes Jerveland, VD för Volkswagen Group Sverige, om företagets egna miljösatsningar men menade att en stor del av ansvaret ligger på politikerna.
– Vissa tekniker kostar otroligt mycket att utveckla. Dessa måste subventioneras för att över huvud taget kunna ta fart.

politiker från båda blocken fanns på plats passade Claes Jerveland på att uttrycka sina önskningar. Bland önskemålen fanns bland annat att biodrivmedel ska fortsätta vara skattebefriade och att klimatsmarta tjänstebilsval ska uppmuntras.

I debatten mellan Anna Kinberg Batra, energipolitisk talesperson från moderaterna och socialdemokraten Anders Ygeman, ordförande i Riksdagens Miljö- och Jordbruksutskott, kunde dock i denna stund inget säkert lovas.
– Vi kan idag inte ge något besked om hur mycket vi kommer att stödja biogasen med. Vi utgår från att bilen behövs och att alla ska kunna ha en bil. Men för det vill vi inte höja koldioxidskatten. Men vi förstår att vissa drivmedel som biogas kan behöva få stöd, sa Anna Kinberg-Batra.
– Vi har som förslag att avsätta 600 miljoner kronor till ett klimatinvesteringsprogram där biogasen är tänkt att få en del av kakan, sa Anders Ygeman.

Cathrine Beijer

Ämnen i artikeln:

ElbilarMotor

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.