lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Natur

WWF: Fler ekosystem behöver skyddas mot konsumtion

Publicerad: 18 januari 2022, 10:41

Savannen i Cerradon, Brasilien, är ett ekosystem som påverkats drastiskt av europeisk konsumtion och som bör skyddas enligt WWF.

Foto: Lucas Ninno

EU:s lagförslag om reglering av import och export av produkter som kopplas till avskogning bör också inkludera andra typer av ekosystem. Det anser miljöorganisationen WWF.

Ämnen i artikeln:

WWFEu-kommissionenEuRegeringenKonsumtion

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


EU-kommissionen har lagt fram ett lagförslag som ska reglera import och export av produkter som kopplas till avskogning. Nu presenterar Världsnaturfonden en rapport som visar att det vore fullt möjligt och även nödvändigt att koppla lagstiftningen till förstörelse av fler ekosystem.

”Om EU stiftar en bredare lag som inkluderar även ekosystemen utanför skogarna kommer den att skydda biologiska mångfalden och klimatet bättre. Vi vill att svenska regeringen stödjer denna breda ansats. Det skulle ge betydligt större garantier att de produkter vi köper inte är kopplade till förstörelsen av värdefull natur”, säger Gustaf Lind, generalsekreterare vid Världsnaturfonden WWF, i en kommentar.

Enligt organisationen finns en unik möjlighet att redan nu inkludera exempelvis våtmarker och savanner i den kommande lagstiftningen. I annat fall kommer det ta flera år innan nästa tillfälle ges vid den första översynen av lagstiftningen.

I den nya rapporten ges en inblick i hur EU:s konsumtion påverkar nio olika regioner i världen, bland annat hur mer än halva savannen i brasilianska Cerradon har omvandlats för soja- och nötköttsproduktion. Efter Kina är det just EU som är den största importören av varor som kopplas till global avskogning.

”EU måste göra något åt att dessa ekosystem omvandlas till jordbruksmark så fort. När det är klimatnödläge och arter försvinner i snabb takt kan EU inte blunda för förlusten av naturliga ekosystem”, säger Per Larsson, skogsexpert på WWF, i en kommentar.

Läs rapporten Beyond forests 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev