söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

5 mer hållbara alternativ till plast

Publicerad: 30 juni 2017, 04:53

Det finns flera hållbara material som kan komma att ersätta plasten i framtiden. Här är några av dem.

Ämnen i artikeln:

Bisfenol

Trots att plasten är ett stort miljöhot fortsätter vår plastanvändning att öka. Anledningen är att plast är ett billigt och extremt användbart material och vi har svårt att hitta andra material som kan ersätta plasten. Men det finns hållbara material som kan komma att ersätta plasten i framtiden. Förpackningsbloggen Trending packaging har listat några av dem.

Glas
Glas tillverkas av sand och inte av fossila bränslen. Glas är ett förnybart material som inte innehåller kemikalier som kan komma i kontakt med maten eller kroppen. Dessutom kan glas enkelt återvinnas till nya flaskor och burkar.

Tillsatser som gör plasten nedbrytbar
Vissa forskare försöker göra plast biologiskt nedbrytbar genom att använda tillsatser i form av metalliska föreningar, så kallade prodegradantkoncentrat (PDC). PDC går igenom oxidationsprocessser som omvandlar plast till spröda fragment. När fragmenten löses upp blir de till koldioxid, vatten och biomassa som inte innehåller några giftiga ämnen. Den här typen av tillsatser kan användas när man tillverkar engångsförpackningar av olika slag.

Mjölkprotein
Forskning har visat att mjölkprotein kan användas för att skapa biologiskt nedbrytbar plast som kan användas till isolering, möbler, förpackningar och andra produkter. Genom att använda kasein, det viktigaste proteinet i mjölk, kan man skapa ett nedbrytbart material som är hårt och sprött som styrenplast, och som kan används till olika typer av hårda plastbehållare. Fördelar med den mjölkbasarede plasten är att den sällan spricker, dessutom är den inte giftig.

Kycklingfjädrar
Kycklingfjädrar, liksom hår och ull, innehåller keratin. Keratin är ett starkt och uthålligt protein som påminner om plast. Genom att använda keratin från kycklingfjädrar kan man ta tillvara på en restprodukt från livsmedelsindustrin och använda den för att tillverka en plast som är mer hållbar än sådan som tillverkas av soja, stärkelse eller andra jordbruksprodukter. Plast tillverkat av kycklingfjädrar är billigt, förnybart och helt nedbrytbart.

Flytande trä
Flytande trä ser ut som plast, känns som plast och uppför sig som plast men till skillnad från fossilplast så är det biologiskt nedbrytbart. Materialet består av lignin, hampa eller lin, samt vax. Forskare har experimenterat med flytande trä och tillverkat leksaker, högtalarlådor och annat.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev