Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Anders Wijkman: Återvinning av plastförpackningar kommer inte att räcka

Publicerad: 18 oktober 2019, 08:51

Producentansvar för plast är ett av sex styrmedel som Delegationen för cirkulär ekonomi tittar på när den nu går in i fördjupningsfasen av sitt arbete. Men delegationens expert, Anders Wijkman, säger att det finns en övertro på återvinning av plastförpackningar.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Producentansvar för plast är ett av sex styrmedel som Delegationen för cirkulär ekonomi tittar på när den nu går in i fördjupningsfasen av sitt arbete. Detta inför att delegationen under första kvartalet nästa år ska överlämna en rapport med konkreta förslag till regeringen om hur övergången till en cirkulär ekonomi kan underlättas.

Anders Wijkman, expert knuten till delegationen, anser att det finns en övertro på att återvinning ska lösa allt. Han konstaterar att de stora plast- och kemibolagen nu lobbar för att materialåtervinningen av plast ska kunna öka dramatiskt. Det är enligt honom bra för plast i bland annat byggnader och bilar, men för förpackningar är det naivt att tro att återvinning är lösningen.
– Olje- och gasbolagen vill ersätta den förväntade nedgången i bensin och diesel med plast. Plastvolymerna ska tredubblas till 2040. De vill materialåtervinna plasten, men det menar jag inte kommer fungera för förpackningar, säger Anders Wijkman till Aktuell Hållbarhet.

Enligt honom går det aldrig att skapa ett återvinningssystem som är mer än 60 – 70 procent effektivt.
– Vi måste vara realistiska och med innovation jobba fram material som är biologiskt nedbrytbara. Plast i matförpackningar som den i dag är utformad – alltså ej nedbrytbar – är fel material, säger han.

De övriga styrmedel som delegationen nu tittar på är skatt baserad på mängd återvunnet material, stärkt spårbarhet, så kallade ”green deals”, designprinciper samt förlängd garantitid.

Enligt Åsa Domeij, ordförande i delegationen och till vardags hållbarhetschef för livsmedelskoncernen Axfood, har delegationen nu chansen att föreslå effektiva, och kanske obekväma, styrmedel som bidrar till Sveriges omställning.
”Det handlar om att våga pröva nya vägar, utvärdera, och skala upp,” säger hon i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev