fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Avfall Sverige: Välkommet med kvotplikt för plast

Publicerad: 3 februari 2022, 10:42

Avfall Sverige vill se en kvotplikt för förnybar råvara i många olika typer av plastprodukter. Foto: Kemter

Bra med en kvotplikt för förnybar råvara i plast, men hårdare tag krävs enligt Avfall Sverige

Ämnen i artikeln:

BisfenolÅteranvändningCirkulär Ekonomi

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Efter att Naturvårdsverket i slutet av förra året föreslog en kvotplikt för förnybar råvara i produkter av mjuk polyeten välkomnar nu Avfall Sverige ett sådant beslut. Samtidigt menar organisationen att kraven bör skärpas. Naturvårdsverkets förslag innebär ett krav på 25 procent återvunnen råvara från och med år 2025, med en ökning till 40 procent från och med år 2030.

”Det vore fantastiskt om alla förslag kan genomföras. I synnerhet kvotplikten för mjuk polyeten välkomnas av Avfall Sverige, även om vi tycker att kraven på andel återvunnen råvara borde kunna vara högre. Naturvårdsverket flaggar för att kvotplikten kan följas av förslag om liknande krav för fler plaster, vilket vi ser fram emot, liksom för andra material framöver”, säger Camilla Nilsson, rådgivare på Avfall Sverige, i en kommentar.

Utöver en kvotplikt önskar Avfall Sverige mer fokus på att begränsa vilken plast som används, att produkter designas för återvinning samt ekonomiska styrmedel för att få in återvunnen plast i nya produkter.

Läs Naturvårdsverkets förslag 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev