Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Plast

Duellen: Papperspåse VS. Plastpåse

Publicerad: 22 December 2011, 09:19

Allt fler butikskedjor har gått över från plastpåsar till papperspåsar. Frågan är förstås om papperspåsar verkligen är bättre än plastpåsarna?


Det är brittiska branschorganisationen Wrap som rankat olika påsars för- och nackdelar. Och det visar sig att plastpåsar faktiskt har en del fördelar över papperspåsarna. Se matchen här och avgör själva:

Plastpåsar enligt Wrap:
Trots att plastpåsar är effektiva och använder 70 procent mindre plast än de gjorde för 20 år sedan är de fortfarande gjorda av polyetylen vilket kommer från icke förnybar olja och kräver energi för att tillverka.
Plastpåsar är återvinningsbara och återvinns i en allt större utsträckning. De flesta plastpåsar hamnar däremot på avfallsdeponier där det tar hundratals år för dem att brytas ned. Att öka återanvändningen av innehållet i nya plastpåsar är ett sätt att minska resursanvändningen och minska deras miljöpåverkan.

Papperspåsar enligt Wrap:
Trots att papperspåsar kommer från en förnybar källa och är nedbrytningsbara, komposterbara och återvinningsbara – kräver dess tillverkning betydligt mer energi och transporter än plastpåsar. Papperspåsar har också ofta begränsade återanvändningsmöjligheter. Om papperspåsen hamnar på avfallsdeponi bryts de snabbt ner och släpper växthusgasen metan.

Tidningen The Guardian tar också upp frågan om vilken påse som egentligen är bäst. Där konstaterar organisationen Reuseit att frågan om vad som är bäst – papperspåsar eller plastpåsar – bara har ett svar. Nämligen att ingen är bäst.
Reuseit konstaterar att trots att plastpåsen har självklara begränsningar så är papperspåsen minst lika dålig då den använder fyra gånger så mycket energi att tillverka, 20 gånger så mycket vatten att tillverka och ytterligare fyra gånger så mycket energi att återvinnas.

Vad är
då lösningen? Tygpåsar?

Tyvärr tycks inte tygpåsar heller vara ett bra alternativ. Den brittiska myndigheten Environment Agency gjorde nyligen en studie som visade att tygpåsar är långt ifrån perfekta då de måste återanvändas hela 131 gånger för att dess miljöpåverkan ska hamna på samma nivå som en plastpåse man bara använder en gång.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.