Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

EU lanserar ny plaststrategi

Publicerad: 17 januari 2018, 08:20

Under tisdagen lanserades EU:s första plaststrategi. Syftet med strategin är att få bukt med det ökande plastavfallet och främja övergången till en cirkulär ekonomi. Samtidigt ska kampen mot plasten ge nya investeringsmöjligheter och fler jobb i Europa.


Ämnen i artikeln:

EuEu-kommissionen

Målet med den nya plaststrategin är att alla engångsförpackningar som säljs inom EU ska vara nedbrytbara eller återvinningsbara senast 2030. För att nå målet vill EU göra återvinning av plast mer lönsam för företagen genom att bland annat se till att efterfrågan på återvunnen plast ökar. 55 procent av all plast ska återvinnas före 2030 och användningen av plastpåsar ska minska från 90 påsar per person och år, till 40 påsar per person 2026.

Mer pengar kommer att läggas på forskning för att ta fram nya metoder för att minska plastavfallet och framställa mer hållbara material. EU kommer också att utreda hur man kan beskatta användningen av engångsplast. Andra insatser blir att främja tillgången på kranvatten i Europas städer för att minska efterfrågan på flaskvatten, samt att vägleda medlemsstaterna så att de kan förbättra sina återvinningssystem för plast. Det finns också planer på att förbjuda mikroplast i kosmetika och hudvårdsprodukter. Striktare regler för fartyg och hamnar ska förhindra att plastavfall från fartygstrafiken hamnar i havet. EU kommer också att engagera sig i och samarbeta med länder utanför Europa i kampen mot plastavfallet.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

EuEu-kommissionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.