Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

EU-reglering om plastpåsar nära ett avgörande

Publicerad: 19 november 2014, 09:49

Frågan om vilka regleringar som krävs för att minska användninen av plastpåsar i EU närmar sig ett avgörande. En överenskommelse finns på plats – men först ska kommissionen säga sitt innan medlemsländernas ambassadörer kan komma överens på fredag.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 18 november.

Under måndagskvällen samlades representanter för EU-parlamentet och EU:s ordförandeland Italien. Med kniven mot strupen i så kallade trilogförhandlingar med kommissionen skulle de diskutera hur de vill ha regleringen av plastpåseanvändning.

Överenskommelsen under kvällen ger medlemsländerna två möjligheter. Antingen införs en obligatorisk avgift eller motsvarande på plastpåsar före 2018. Eller så ska medlemsstaterna minska nivån till 90 påsar per person och år till 2019 och 40 påsar per person och till 2025. Den genomsnittliga förbrukningen idag av de påsar som förslaget reglerar (alltså 10–50 mikrometer) i EU är 176 stycken per person och år. Utöver de två alternativen får medlemsländerna också införa mer långtgående regleringar om de vill.

Parlamentets önskemål om att förbjuda så kallade oxo-nedbrytbara plastpåsar, vilket främst irriterade brittiska intressen, gick inte igenom. I stället föreslås att kommissionen ska utreda vilka andra åtgärder som kan genomföras för att hantera påsarna som anses särskilt skadliga av vissa intressen. Utredas ska också de tunnare påsar som återfinns i fruktdisken. De kan undantas i nuvarande förslag liksom tjockare plastpåsar.

Kommissionens representanter, som presenterade grundförslaget i november 2013, sägs inte vara nöjda efter mötet. Deras position kan presenteras under tisdagen.

– Att de skulle dra tillbaka förslaget eller kräva enhällighet i rådet som det diskuterats om i medier, det ger jag inte mycket för, säger Margrete Auken, dansk grön rapportör och ansvarig parlamentariker för lagförslaget.

Nu väntar främst ett möte på fredag mellan EU-ländernas ambassadörer i det så kallade Coreper, är det något kontroversiellt kvar där att diskutera?
– Nej det tycker jag inte, det mandat som italienarna fick är mycket likt det som vi kom överens om igår. Det är några smådetaljer, men jag känner mig trygg.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.