Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Farliga och förbjudna ämnen i vanliga plastvaror

Publicerad: 20 augusti 2014, 12:02

Helt förkastligt, menar miljöministern.

Ämnen i artikeln:

FacebookKemikalieinspektionenLena Ek

En ny undersökning genomförd av Kemikalieinspektionen visar att det i många plastvaror finns både hälso- och miljöfarliga ämnen, i några fall även förbjudna ämnen.

Myndigheten har band annat undersökt handväskor, plånböcker och fodral till mobiltelefoner. I ett pressmeddelande framgår att 62 varor testats och att 16 varor visade sig innehålla kortkedjiga klorparaffiner i höga halter, samma kortkedjiga klorparaffiner som ska vara förbjudna enligt den så kallade Pops-förordningen. Även den hormonstörande ftalaten DEHP fanns i höga halter i många av varorna.

Enligt Kemikalieinspektionen har de inblandade företagen stoppat försäljningen av varorna som innehöll kortkedjiga klorparaffiner, men myndigheten kommer att anmäla företagen till miljöåklagaren.

Miljöminister Lena Ek (C) skriver på Facebook att det är ”helt förkastligt” att det säljs produkter med förbjudna ämnen. Hon säger samtidigt till både Aftonbladet och TT Nyhetsbyrån att hon tror det beror på okunskap och nonchalans att företag tillhandahåller produkter med miljöfarliga ämnen.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev