söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Finansministern försvar plastpåseskatten

Publicerad: 10 augusti 2020, 09:26

Foto: Mostphotos

Magdalena Andersson ser skatten på plastbärkassar som en del av arbetet för att nå Sveriges miljömål.

Ämnen i artikeln:

Bisfenol

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Skatten på plastbärkassar som infördes i våras är en del av regeringens arbete för att uppnå Sveriges miljömål och EU:s förbrukningsmål för plastbärkassar, det skriver finansminister Magdalena Andersson (S) i ett svar på frågan om regeringen avser att riva upp skatten på plastbärkassar.

Påtryckningen om att slopa skatten på plastpåsar kommer från riksdagsledamoten Björn Söder (SD,) som menar att konsumenter istället för att köpa plastpåsar i butiken nu hittar nya vägar för att bära hem varor och ta hand om hushållsavfall, vilket enligt honom många gånger kan vara ett sämre miljöval. Dessutom hänvisar Björn Söder till att Naturvårdsverket har medgett att siffrorna som låg till grund för lagstiftningen om plastpåseskatten var felaktiga och att regeringen räknade med att plastskatten skulle ge 2,1 miljarder kronor i ökade intäkter 2020, men att skatten under maj genererade 22,3 miljoner kronor.

Enligt EU:s förpackningsdirektiv ska medlemsstaterna minska förbrukningen till maximalt 40 bärkassar per person och år till år 2025.

”De reviderade siffrorna innebär att det 2018 förbrukades 788 miljoner tunna plastbärkassar. Förbrukningen av plastbärkassar är fortfarande långt ifrån målet till 2025 om 40 tunna plastbärkassar per person och år”, skriver Magdalena Andersson.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev