Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Fleece– inte värre än andra syntetmaterial när det kommer till mikroplaster

Publicerad: 16 januari 2018, 14:48

Det är textilkonstruktionen som avgör hur mycket mikroplast ett tyg släpper ifrån sig. Det visar ett nytt forskningsprojekt som ska undersöka hur textilindustrin kan skapa syntetiska tyger som släpper ifrån sig mindre mikroplaster.


Projektet leds av Swerea IVF som samarbetar med Textilhögskolan i Borås, HSB Living Lab och en mängd svenska företag. I den förstudie som man genomförde inom ramen för Mistra Fututre Fashion kunde man ganska snabbt konstatera att textilkonstruktionen var det som påverkade klädernas utsläpp av mikroplaster mest.
– Därför kan vi slå hål på myten om att fleece skulle vara värre än andra syntetiska material, det beror helt enkelt på hur materialet är konstruerat, säger Christina Jönsson projektledare på Swerea för Aktuell Hållbarhet.

Nu har man tagit med sig lärdomarna från förstudien in i ett större forskningsprojekt som kommer att pågå i två år.
– Vi kommer att göra en vetenskaplig studie för att se hur det går till när textilier släpper ifrån sig mikroplaster. Eftersom fleece är det material som fått mest uppmärksamhet i diskussionen om mikroplast och kläder så har vi valt att studera fleece och polyestermaterial, säger Christina Jönsson som berättar att man också undersöker om det är någon skillnad mellan nya fleecematerial och återvunna material som är tillverkade av exempelvis gamla PET-flaskor.

Swerea driver också ett systerprojekt där man tittar på det kemiska innehållet i textilierna.
– Mikroplasten kan i sin tur dra till sig kemiska föroreningar och vi vill se vad som händer med det kemiska innehåll som fanns från början, finns det kvar i de fibrer som släpper, och i så fall: bidrar det till att dra till sig kemiska föroreningar?

I en annan del av projektet tittar man på hur tvättmaskiner kan utformas för att bättre filtrera bort mikroplaster.
– Vi tror inte att man kan få bort alla fibrer som lossar genom att förändra textilkonstruktionen. Då kan man tänka sig att en bidragande lösning kan vara att skapa bättre filter för tvättmaskiner, säger Christina Jönsson.

I projektet deltar också en mängd stora svenska företag som Ellos, Fjällräven, Ikea, Gina Tricot, Haglöfs, Filippa K och HM.
– De har kunskap om textilprocesser och tygkonstruktion som vi inte har. Så de kommer att ingå i experimentet som experter på tygkonstruktionen, de kommer också att leverera tyger inom ramen polyester, berättar Christina Jönsson.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.