Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Forskare: Hälften av världens befolkning kan ha mikroplast i avföringen

Publicerad: 23 oktober 2018, 08:53

Foto: Dantor/Wikimedia Commons

För första gången har forskare hittat mikroplast i mänsklig avföring.


I en mindre studie har forskarna undersökt avföring från åtta personer från Europa, Japan och Ryssland. I samtliga prover som togs påträffades mikroplaster. I vissa av testerna påträffades nio av de tio typer av plast som forskarna letade efter. De vanligast förekommande plasttyperna var polypropylen, som bland annat används i livsmedelsförpackningar, polyeten, som används i exempelvis plastfilm, rör och slangar och polyetentereftalat, som bland annat används i elektroniska komponenter och returflaskor.

I genomsnitt påträffades 20 plastpartiklar i 10 gram exkrement. Forskarna bakom studien drar slutsatsen att mer än hälften av världens befolkning kan ha plast i avföringen. Enligt studien, som genomfördes av den Österrikiska miljömyndigheten, kan mikroplast i matsmältningsapparaten påverka matsmältningssystemets immunförsvar och göra det lättare för kroppen att ta upp miljögifter.

Hur personerna som deltog i studien fått i sig mikroplast är okänt. Samtliga åt en varierad diet där det bland annat ingick livsmedel som förpackats i plast.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.