Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Forskning: Plastjättar fortsätter välja 100 procent fossil råvara

Publicerad: 5 november 2021, 10:30

Bild 1/2  Fackling på oljeraffinaderi.

Foto: HHakim

I stället för gröna råvaror har kemi- och plastindustrins jättar enbart satsat på fossila råvaror de senaste åren. Det visar ny forskning från Lunds universitet.


Ämnen i artikeln:

ForskningIndustriUtsläppsrätter

Samtidigt som olika branscher i hela världen försöker ställa om finns det en sektor som gått i helt fel riktning: kemi- och plastindustrin. Det visar ny forskning från Lunds universitet som kartlagt världens tolv största bolag inom plastindustrin och deras 88 investeringsprojekt mellan 2012 till 2019. Alla nya produkter baserades på fossila råvaror, inte ett enda på biomassa eller infångad koldioxid.

”Den här sektorn flyger under radarn och har inte politikernas ögon på alls samma sätt som exempelvis energisektorn där omställningstrycket är mycket högre”, säger Fredric Bauer, forskare vid avdelningen för miljö- och energisystem vid Lunds universitet, i en kommentar.

När det mer specifikt gäller den europeiska plast- och kemiindustrin menar Fredric Bauer att de fått för mycket gratis tilldelning av utsläppsrätter, vilket minskat trycket på omställning. Därtill finns många kopplingar till den internationella kemi- och plastindustrin som försvårar och gör omställningen mer komplex.

”Bolagen som är verksamma i Sverige ingår i större koncerner, och är i hög grad integrerade på de internationella marknaderna. De kan därför ha svårt att driva omställningsprojekt trots lokala ambitioner”, säger Fredric Bauer.

Regeringen har nyss tillkännagivit ett framtida förbud mot engångsmuggar i plast. Branschorganisationen Ikem är kritiska till förslaget av olika anledningar.

Läs forskningsartikeln ”Plastic dinosaurs – Digging deep into accelerated carbon lock-in of plastics”

Läs mer om plastmuggsförbudet och dess kritik 

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.