Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Plast

Fossilfritt Skåne kommer att elda plast

Publicerad: 18 september 2014, 07:49

För fem år sedan bestämde Region Skåne att de ska vara fossilfria till år 2020. På fastighetssidan säger flera tjänstemän till Miljöaktuellt att de kommer nå målet. Fast i själva verket tänker Öresundskraft använda ett eget kryphål och förbränna fossil plast till fjärrvärme.


Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltSkåne

Det är bara sex år kvar tills målet ska vara uppnått. Region Skåne förhandlar för fullt med energibolagen och flera naturgaseldade pannor har avvecklats. I avsiktsförklaringar tar bolagen ansvar för att kunna leverera ”fossilbränslefri” värme år 2020. Bland annat Öresundskraft som nyligen investerat i en avfallsförbränningsanläggning i Helsingborg. Avfallet innehåller en hög andel plast och en del är importerat.

– Det är viktigt att vi eldar på rätt sätt och inte kortsluter arbetet med avfallshierarkin. Därför ställer vi tuffa krav. Jag utgår ifrån att Öresundskraft klarar vårt mål, de har en hög ambitionsnivå och är duktiga, säger Anders Lindgren, förhandlare på miljöledningsenheten på Region Skåne.

En förutsättning för att nå målet verkar vara att tänja på definitionerna. Till de fossila bränslena brukar räknas kol, olja, naturgas och oftast torv. Eftersom plast inte ingår i den uppräkningen, anser Öresundskraft att plast inte är ett fossilt bränsle. Trots att den absolut största majoriteten av dagens plast är tillverkad från fossil olja. De hänvisar till värmemarknadskommitténs beslut, en grupp energibolag och fastighetsbolag som kommit överens om att avfallsförbränning varken ska anses som förnybar eller fossil.

– Det här är branschpraxis, säger Patrik Hermansson, affärschef för energi och fastighet på Öresundskraft.

Bolaget medger att plasten orsakar fossila koldioxidutsläpp och att det både mäter och rapporterar dessa utsläpp. Ändå anser de inte att plast är ett fossilt bränsle.

– Vi bidrar ju inte till brytning eller utvinning av fossila bränslen när vi eldar plast som redan är använd. Plasten har tjänat sitt syfte och räknas inte som fossilt bränsle i vår miljöbokföring, säger Patrik Hermansson.

Men deras synsätt får kritik från vetenskapligt håll:

– Det här är bara ett kryphål för att kunna elda plast genom att hänvisa till en ”branschpraxis” som bygger på tyckande utan någon vetenskaplig grund. Politiker och trendsättare får säga vad de vill, dagens förbränning av plast är fossil energiproduktion, säger Torleif Bramryd, professor i miljöstrategi vid Lunds universitet.

I det ambitiösa underlaget för Region Skånes beslut från 2009 finns ingen öppning för att elda plast. Där står till och med att fastigheterna ska värmas med 100 % förnybar energi år 2020. En tänkbar åtgärd är att ”påverka leverantörerna och fjärrvärmebranschen att få fram produkten grön/klimatneutral fjärrvärme ”. Även om Öresundskraft inte anser att plast är ett fossilt bränsle, så är det nog svårare att påstå att förbränningen av plast ger värmeenergi som lever upp till Region Skånes fossilfria mål.

Någon utsortering av plast sker inte hos Öresundskraft. Istället har bolaget tecknat flera överenskommelser med företag och organisationer om att ju bättre sorterat deras avfall är, desto bättre miljövärden får värmen som levereras av energibolaget. Sjukvård ger till exempel upphov till mycket plastavfall varav en del är riskavfall och måste förbrännas. Den mängden fossil koldioxid kommer Region Skåne aldrig att komma ifrån.

Pannan i Helsingborg är så pass ny att några större mängder importerat avfall ännu inte har eldats. Men efter vårens provimport vill bolaget öka mängderna till 30 000 ton per år. Det importerade avfallet har bättre energivärde än svenskt avfall eftersom andelen plast är högre.

I procentuella tal kommer plastmängderna som belastar Region Skånes klimatkonto att bli lågt. Fjärrvärmen står för knappt en femtedel av den totala energianvändningen. Tretton procent av värmen kommer från Öresundskraft. I den fjärrvärmemixen kommer, enligt företaget, en tredjedel från avfallsförbränningen. I avfallet är uppskattningsvis tjugo procent fossil plast. Det blir ungefär 6 000 ton plast per år.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltSkåne

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.